VIJESTI
23.10.2016.

Dodjelom Grand Prix-a filmu OSAM / EIGHT autora Petera Blackburna svečano je zatvoren osmi One Take Film Festival.

PROČITAJ VIŠE
23.10.2016.
Grand Prix One Take Film Festivala ide Filmu Osam

Dodjelom Grand Prix-a filmu OSAM / EIGHT autora Petera Blackburna svečano je zatvoren osmi One Take Film Festival. Kroz tri dana, u glavnom programu konkurencije, prikazano je 24 naslova iz 13 zemalja svijeta. Dvadeset kratkometražnih i četiri dugometražna filma borili su se u duhu festivalske forme za jednu festivalsku nagradu, a tročlani žiri u sastavu Ewa Górzna, poljsko–finska umjetnica i pobjednica 7. One Take Film Festivala, Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj jednoglasno su odlučili da Grand Prix One Take Film Festivala 2016. ide filmu Osam / Eight, redatelja Petera Blackburna iz Australije. O svom izboru žiri kaže da debitantski igrani film Osam/Eight scenarista i redatelja Petera Blackburna na funkcionalan i moćan način koristi tehniku jednog kadra te minimalistički i vrlo sugestivno priča priču o svakodnevnom intimnom paklu glavne junakinje koja se bori s opsesivno – kompulzivnim poremećajem.
Festival je i ove godine u Zagreb osim natjecateljskog, prikazao i bogat popratni filmski i izložbeni program, pa je tako nakon svečane dodjele nagrade, publika imala priliku pogledati i njemačkog kandidata za Oscara, film “Toni Erdmann” producentice i redateljice Maren Ade.
Direktorica festivala Sanja Šamanović zatvorila je osmo izdanje festivala i pozvala autore i publiku na novo filmsko druženje u jednom kadru 2018. godine.

22.10.2016.

Osmi One Take Film Festival organizirao je okrugli stol “Kadar izazova”, kojeg je otvorio filmski kritičar i moderator Hrvoje Pukšec.

PROČITAJ VIŠE
22.10.2016.
Kadar izazova na One Take Film Festivalu

Osmi One Take Film Festival organizirao je okrugli stol “Kadar izazova”, kojeg je otvorio filmski kritičar i moderator Hrvoje Pukšec.
Zašto se snimaju filmovi u jednom kadru? Koje je opravdanje za taj autorski postupak i što se njime postiže? Kako razlučiti uspjele filmove od neuspjelih i treba li se za ovaj poseban izričaj voditi nekim dodatnim pravilima u gledanju, promišljanju i procjenjivanju? Neka su od pitanja na koje su pokušala odgovoriti dva poznata filmologa Nikica Gilić i Hrvoje Turković te autori Boris Greiner i Ewa Gorzna.
“Kao član žirija još na prvom One Take Film Festivalu mogu reći da nam je za odabir festivalskih filmova došlo puno filmova s trikovima s kojima su nas pokušali prevariti da je film one take. Naravno da su u žiriju bili ljudi koji se bave filmom te smo ih vrlo brzo prozreli. To nas dovodi do pitanja je li one take onaj tehnički aspekt filma ili ono što gledatelj vidi na prvi pogled?”, upitao je filmolog Nikica Gilić.
Filmski teoretičar Hrvoje Turković dodaje da je snimanje u jednom kadru prevladavajući način snimanja u samim počecima filma, a može se reći da je i jako uobičajen format i danas u svakodnevnom životu, poput snimanjamobitelima. “To je format snimanja koji je izazovan i logistički kompliciran, ali na ovaj način snimanja mora se gledati koliko može biti poticajan, a ne ograničavajuć”, dodao je Turković. Redateljica Ewa Gorzna kaže kako je koristeći one take htjela gledateljima pružiti film koji će dati dojam da je realniji i prirodniji, a u isto vrijeme u film je uključila i iracionalne momente koji ulijeću u tu “realnost”.
“Svidjelo mi se stvaranje takve kontradikcije”, naglašava Gorzna.
Promišljanje filmova snimljenih u jednom kadru u dobroj se mjeri svodi na dvije upitne zamjenice: kako i zašto. Snimiti film u jednom kadru 2016. nemjerljivo je jednostavnije, jeftinije i izvedljivije zbog digitalizacije. Upravo zato 8. One Take Film Festival nudi jedinstvenu priliku da gledatelji pogledaju veliki broj one take ostvarenja na jednom mjestu.

22.10.2016.

Osmi po redu One Take Film Festival, međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, u petak je otvorio svoja vrata mnogobrojnim posjetiteljima kina Europa. Festival je 2003. pokrenuo redatelj i filmski snimatelj Vedran Šamanović.

PROČITAJ VIŠE
22.10.2016.
Svečano otvoren 8. One Take Film Festival

Osmi po redu One Take Film Festival, međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, u petak je otvorio svoja vrata mnogobrojnim posjetiteljima kina Europa. Festival je 2003. pokrenuo redatelj i filmski snimatelj Vedran Šamanović.
U ulozi voditeljice, glumica Dijana Vidušin pozdravila je okupljene goste, među kojima i autore filmova koji se ove godine natječu u programu konkurencije za Grand Prix, kao i predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Ministarstva kulture i Zagrebačkog foto kino saveza, te veleposlanstva Islamske republike Iran.
U konkurenciji su 24 kadra iz 13 zemalja svijeta, kao i 3 hrvatska filma: dugometražni Sirene i krikovi Ivana Perića te kratkometražni filmovi Stanka Hercega Pogled s prozora i Na plaži Gorana Škofića. O najboljem filmu odlučit će tročlani žiri u sastavu Ewa Gorzna, poljsko–finska umjetnica; Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica; te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.
Trajanje, teme i izvedbe filmova su raznolike; od narušenih obiteljskih odnosa supružnika, ljubavnica, braće i sestara; fizičkog i emocionalnog nasilja do egzistencijalističkog vrednovanja umjetnost i sve pod pečatom neprekinutosti i vrtnje unutar svojih emocija, propitivanja ispravnih odluka, postupaka i odnosa.
Ispred One Take Film Festivala publici se obratila direktorica festivala Sanja Šamanović naglasivši: da se vizualni identitet festivala prožimlje kroz cijeli festival, jedan beskonačni kadar, konačan u svojoj provedbi, poopćen unutar forme eksperimentalnog, dokumentarnog ili igranog filma, ali jedinstven u izvedivosti kreativnih ideja pretočenih u jedan kadar.
„Ako ste uključili, snimili i isključili kameru dobili ste jedan kadar, ali ako nastavite gledati i neprestano se nastavite propitivati, ako se zavrtite oko sebe ponovno, ako se beskonačno vrtite i promatrate svijet i ljude, tek onda ste dobili FILM U JEDNOM KADRU“, tim je riječima Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala svečano otvorila osmo festivalsko izdanje.
Festival su otvorila četiri kratka filma iz službene konkurencije: Izdržljivost Bernard De Rycke iz Belgije, kanadski film Papar Patrick Aubert, Sjever Javier Garcia iz Španjolske i Anna Martin Jehle iz Njemačka. Iz programa iranskog One Take-a imali smo priliku vidjeti film Mehdi Farda Ghaderija Priča o kišnoj noći.
Publici su se obratili i redatelji Bernard De Rycke i Martin Jehle predstavivši svoje filmove.
“Ovo je kratak film, no ukoliko vam se slučajno dogodi da zadrijemate i to je u redu, bitno je da ste iskreni gledatelj ”, tako je De Rycke predstavio svoj film Izdržljivost, a riječ je dao i svojoj supruzi koja je u inspirativnom govoru objasnila kako ovaj film predstavlja zapravo želju za životom i umjetničkim stvaranjem samog redatelja. Naime, unatoč svim negativnim prognozama liječnika koji mu nisu predviđali dugi život, De Rycke je svoje vrijeme odlučio posvetiti snimanju kratkih filmova.
Martin Jehle, otkrio je kako film Anna upravo na One Take Film Festivalu ima svjetsku premijere te pozvao zagrebačku publiku da uživa u filmu.
Nakon svečanog otvorenja publici je predstavljen redateljski prvijenac Šuma za drveće njemačke producentice i redateljice Maren Ade kojoj je posvećen ovogodišnji program Loading.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, stoga ne oklijevajte i sljedeći vikend provedite u kino dvoranama kina Europa, te galerijskim prostorima Gliptoteke HAZU i Grete, uz filmske projekcije i upoznajte se s beskonačnim mogućnostima jednog kadra.

18.10.2016.

One Take Film Festival je otvorio festivalski program ONE TAKE IN SPACE u Izložbenom prostoru Greta , u sklopu kojeg predstavljamo radove njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera.

PROČITAJ VIŠE
18.10.2016.
Otvoren festivalski program ONE TAKE IN SPACE

One Take Film Festival je otvorio festivalski program ONE TAKE IN SPACE u Izložbenom prostoru Greta , u sklopu kojeg predstavljamo radove njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera.
Florian Gwinner studirao je arhitekturu i vizualne komunikacije, a u svojim se djelima bavi odnosima materijalne i konstruirane stvarnosti, stvarnih i umjetnih svjetova, pri čemu se granice tih svjetova često gube.

“S radovima Floriana Gwinera na festivalu se susrećemo dva izdanja za redom, 2006. i 2008., sa filmovima Model i Dekoracija. U sklopu ovog programa, osim ova dva video rada predstavljamo i jedan stariji rada Trg ispod trga i recentni Stvari (Europa)”, rekla je Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala.

Filmska kritičarka Diani Nenadić dodala je da svi radovi imaju jednu zajedničku crtu. Oni su cirkularne strukture i ukazuju na promjene koje otkriva kamera u svakom narednom pokretu te pokazuju na sam način na koji su filmovi nastali.

Izložba ostaje otvorena do subote, 22. listopada 2016. godine.


16.10.2016.

Ideja “filmskog” jednog kadra One Take Film Festivala iz kino dvorana prešla je u prostor Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U subotu je svečano otvorena izložba “Kretanje u krug”, u kojoj su devetero hrvatskih autora približili ‘one take’ novoj publici. Posjetiteljima su se obratile Vesna Mažuran Subotić, upraviteljica Gliptoteke, Davorka Perić, kustosica izložbe te Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala.

PROČITAJ VIŠE
16.10.2016.
Otvorena izložba "Kretanje u krug"

Ideja “filmskog” jednog kadra One Take Film Festivala iz kino dvorana prešla je u prostor Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U subotu je svečano otvorena izložba “Kretanje u krug”, u kojoj su devetero hrvatskih autora približili ‘one take’ novoj publici. Posjetiteljima su se obratile Vesna Mažuran Subotić, upraviteljica Gliptoteke, Davorka Perić, kustosica izložbe te Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala.

“Suradnja između Gliptoteke HAZU i One Take Film Festivala počela je već 2006. godine, a ove godine imamo sreću ugostiti izložbu cijenjenih umjetnika od kojih su mnogi vezani za ovaj prostor”, rekla je Vesna Mažuran Subotić, upraviteljica Gliptoteke.

One Take Film Festival je organizirao izložbu u suradnji s Gliptotekom, Festivalom vizualnih i audio medija Vizura Aperta i Festivalom novih medija Interface.

“Povezujući filmsku umjetnost sa fotografijom, glazbom, likovnom i konceptualnom umjetnošću, autori koji ne moraju nužno biti dio filmskog umjetničkog kruga referiraju se na ideju One Take-a pri tom ne stvarajući isključivo film”, naglasila je Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala.

Na izložbi su, osim publici ranije poznatih radova kao što su Kružnica Tomislava Gotovca i Open reel Dalibora Martinisa, prikazani i radovi srednje generacije umjetnika Novembar Borisa Greinera, Vjetar vrtuljak Marka Ercegovića, Vrtnja Vlaste Žanić i Puni krug Sandra Đukića.

“Radovi istražuju mjesta selidbe iz medija u medij, njihova preklapanja, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa, te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija-fotografije i grafičkih medija”, istaknula je kustosica izložbe Davorka Perić.

Značajan je i postav novih video radova i fotografija Gorana Trbuljaka i Sandra Đukića te najnovijih plakata Borisa Greinera i umjetničkih knjiga Tanje Dabo.

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2016.13.10.2016.

U izložbenom prostoru Greta od 17. do 22. listopada 2016. u sklopu programa pod nazivom ONE TAKE IN SPACE, izvan konkurencije, prikazujemo filmove snimljene u jednom kadru koje predstavljamo u galerijskim i izložbenim prostorima. Tako smo ove godine zagrebačkoj publici odlučili predstaviti njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera s čijim se radovima i instalacijama susrećemo na festivalu od 2006. godine. U izložbenom prostoru Greta moći ćete pogledati četiri njegova rada, od kojih se dva video rada, Trg ispod trga iz 2005. i recentni Stvari (Europa) prvi puta predstavljaju zagrebačkoj publici. Program se organizira u suradnji sa Zebra Creative Network. Otvorenje izložbe je u 20 sati.

PROČITAJ VIŠE
13.10.2016.
Izložba "ONE TAKE IN SPACE"

U izložbenom prostoru Greta od 17. do 22. listopada 2016. u sklopu programa pod nazivom ONE TAKE IN SPACE, izvan konkurencije, prikazujemo filmove snimljene u jednom kadru koje predstavljamo u galerijskim i izložbenim prostorima. Tako smo ove godine zagrebačkoj publici odlučili predstaviti njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera s čijim se radovima i instalacijama susrećemo na festivalu od 2006. godine. U izložbenom prostoru Greta moći ćete pogledati četiri njegova rada, od kojih se dva video rada, Trg ispod trga iz 2005. i recentni Stvari (Europa) prvi puta predstavljaju zagrebačkoj publici. Program se organizira u suradnji sa Zebra Creative Network. Otvorenje izložbe je u 20 sati.

11.10.2016.

U sklopu popratnog programa One Take Film Festivala od 15. do 25. listopada 2016. u Gliptoteci HAZU donosimo izložbu „Kretanje u krug“ koja predstavlja radove devetero hrvatskih autora. Polazeći od strukture rada koju karakterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuju se mjesta selidbe iz medija u medij, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa, te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija- fotografije i grafičkih medija.

PROČITAJ VIŠE
11.10.2016.
Izložba "Kretanje u krug“

U sklopu popratnog programa One Take Film Festivala od 15. do 25. listopada 2016. u Gliptoteci HAZU donosimo izložbu „Kretanje u krug“ koja predstavlja radove devetero hrvatskih autora. Polazeći od strukture rada koju karakterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuju se mjesta selidbe iz medija u medij, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa, te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija- fotografije i grafičkih medija.
Izložba se organizira u suradnji sa Gliptotekom HAZU i Festivalom novih medija INTERFACE Festival vizualni i audio medija Vizura aperta.
Otvorenje izložbe je 15. listopada 2016. s početkom u 19 sati.

Radovi u programu:

Bez naziva, Goran Trbuljak, video rad i fotografija, 2015.
Kružnica, Tomislav Gotovac, eksperimentalni film, 1964.
Linija broj 9, Boris Greiner, 9 postera, 2016.
Novembar, Boris Greiner, eksperimentalni film, 2009.
Otvoreni kolut, Dalibor Martinis, video, 1976.
Puni krug, Sandro Đukić, video i fotografija, 2000/2016.
Sektor, Goran Škofić, video, 2015.
Večer, Tanja Dabo, četiri umjetničke knjige, 2016.
Vjetar vrtuljak, Marko Ercegović, video, 2002.
Vrtnja, Vlasta Žanić, video, loop, 2006.

7.10.2016.

Danas je u književnom klubu Booksa održana konferencija za novinare na kojoj je ekipa One Take Film Festivala predstavila glavni i popratni program ovogodišnjeg, osmog izdanja koje će se održati od 21. do 23. listopada. U službenoj konkurenciji će se za Grand Prix One Take Film Festivala boriti 24 filma. Filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.

PROČITAJ VIŠE
7.10.2016.
Jedan kadar, beskonačno puno ideja

Danas je u književnom klubu Booksa održana konferencija za novinare na kojoj je ekipa One Take Film Festivala predstavila glavni i popratni program ovogodišnjeg, osmog izdanja koje će se održati od 21. do 23. listopada. U službenoj konkurenciji će se za Grand Prix One Take Film Festivala boriti 24 filma. Filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.


17.09.2016.

Već niz godina u suradnji s Kinoklubom Zagreb, One Take Film Festival organizira filmske radionice posvećene jednom kadru.

U sklopu projekta ONE TAKE FILM FACTORY ove godine pripremili smo dvije radionice, scenarističku i radionicu snimanja filmova u jednom kadru.

PROČITAJ VIŠE
17.09.2016.
One take film festival poziva na radionice!

Već niz godina u suradnji s Kinoklubom Zagreb, One Take Film Festival organizira filmske radionice posvećene jednom kadru.
U sklopu projekta ONE TAKE FILM FACTORY ove godine pripremili smo dvije radionice, scenarističku i radionicu snimanja filmova u jednom kadru.

Scenaristička radionica “Pisanje u jednom dahu”
Koje ideje drže vodu za film ispričan u jednom dahu? I kako postaviti takvu priču? Polaznici scenarističke radionice naučit će kako osmisliti i napisati scenarij za kratki film u jednom kadru. Uz usvajanje osnova klasične scenaristike, polaznici će također biti potaknuti razmišljati o praktičnim produkcijskim aspektima one take kratkog filma. Radionicu vodi dr. sc. Jasmina Kallay, scenaristica i spisateljica. Njezin roman za mlade, Beat Girl, adaptiran je 2012. godine u dugometražni film i TV seriju koja je 2013. nominirana za internacionalnog Emmyja. Umjetnička je savjetnica za Kreativnu Europu (Potprogram MEDIA) za film, TV i videoigre, a radi i kao script doctor.
vrijeme: 22.10.2016. – 23.10.2016.
prijava: do 07. 10. 2016.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Dvorana Müller, Varšavska 3

Radionica snimanja filmova u jednom kadru “Beskonačnost“

Postoji li razlog za snimiti film u jednom kadru? Predstavlja li najbolje takav način snimanja autorsku ideju i kako je provesti? Polaznici će osim teorijskog pristupa imati priliku snimiti kratki film, tijekom čije realizacije će se upoznati sa svim aspektima i problematikom rada s jednim kadrom. Voditelj radionice je Staša Čelan, montažer i redatelj. Montirao je desetak dugometražnih filmova, veliki broj kratkih i srednjemetražnih dokumentaraca i eksperimentalnih filmova. 2000. g. osvaja posebnu nagradu za režiju filma Milenij na Požeškom festivalu jednominutnog filma, a na 20. danima hrvatskog filma dobio je nagradu za najbolju montažu za dokumentarni film Ratni reporter, zajedno s još dvojicom kolega.
vrijeme: 07.10. 2016. – 09.10.2016.
prijava: 01.10. 2016.
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14

Radionice su besplatne, a broj polaznika je ograničen.
Prijavnice je potrebno poslati na info@onetakefilmfestival.com

6.09.2016.

Pozivamo vas da sudjelujete u organizaciji festivala filmova snimljenih u jednom kadru.

8. ONE TAKE FILM FESTIVAL održat će se od 21. do 23. listopada u Zagrebu, a vaše dužnosti su raznolike. Distribucija promotivnog festivalskog materijala, dežurstvo na festivalskim štandovima i uredu za goste,
sudjelovanja na postavljanju izložbi, te drugi slični poslovi u terminu od 19. do 24. 10. Osim posla imate priliku steći nova iskustva i sudjelovati u stvaranju ovog u svijetu jedinstvenog festivala.

Zainteresirani volonteri/ke trebaju popuniti PRIJAVNICU ZA VOLONTERE i poslati je na
volunteers@onetakefilmfestival.com

Prijave su otvorene do 25. rujna 2016, a izabrane kandidate obavijesti ćemo do 1. listopada.

PROČITAJ VIŠE
6.09.2016.
One take film festival traži volontere!

Pozivamo vas da sudjelujete u organizaciji festivala filmova snimljenih u jednom kadru.

8. ONE TAKE FILM FESTIVAL održat će se od 21. do 23. listopada u Zagrebu, a vaše dužnosti su raznolike. Distribucija promotivnog festivalskog materijala, dežurstvo na festivalskim štandovima i uredu za goste,
sudjelovanja na postavljanju izložbi, te drugi slični poslovi u terminu od 19. do 24. 10. Osim posla imate priliku steći nova iskustva i sudjelovati u stvaranju ovog u svijetu jedinstvenog festivala.

Zainteresirani volonteri/ke trebaju popuniti PRIJAVNICU ZA VOLONTERE i poslati je na
volunteers@onetakefilmfestival.com

Prijave su otvorene do 25. rujna 2016, a izabrane kandidate obavijesti ćemo do 1. listopada.

ENGLISH
OTFF8 TRAILER
X
INFINITY SHOULD
BE VERTICAL

O FESTIVALU

ONE TAKE FILM FESTIVAL MEĐUNARODNI JE FESTIVAL FILMOVA SNIMLJENIH U JEDNOM KADRU, DRUGIM RIJEČIMA U JEDNOM DAHU, OD TRENUTKA UKLJUČENJA DO TRENUTKA ISKLJUČENJA RADA KAMERE. ONE TAKE FILM FESTIVAL ISKLJUČUJE, NA PRVI POGLED, GOTOVO NEISKLJUČIV DIO FILMA - MONTAŽU I TIME ZABRANJUJE REZ, PRETAPANJA, ODTAMNJENJA/ZATAMNJENJA I SVE OSTALE OBLIKE MONTAŽNIH SKLOPOVA. NA TAJ NAČIN ONE TAKE FILM FESTIVAL STVARA PROSTOR ZA POTICAJNIJE FILMSKO PROMIŠLJANJE I UZBUDLJIVO FILMSKO DJELOVANJE. ONE TAKE FILM FESTIVAL JEDINSTVENI JE FESTIVAL TE VRSTE U SVIJETU I ODRŽAVA SE U ZAGREBU. OVO JE NJEGOVO SEDMO IZDANJE. ONE TAKE FILM FESTIVAL UKLJUČUJE GOTOVO SVE FILMSKE ŽANROVE (DOKUMENTARNI, IGRANI, EKSPERIMENTALNI, GLAZBENI VIDEO I NAMJENSKI), A DUŽINA TRAJANJA FILMOVA NIJE OGRANIČENA. ONE TAKE FILM FESTIVAL DAJE PRVENSTVENO NAGLASAK NA ESTETSKI ČIN FILMSKOG DJELA, DOK JEDAN KADAR SMATRA SAMO OKVIROM U KOJEM SE KREĆU IDEJE, PRIČE, EMOCIJE... JER ODAVNA SU VEĆ LUMIEREOVI RADNICI "U JEDNOM KADRU" IZAŠLI IZ TVORNICE. STOGA NE TREBA BITI FASCINIRAN TOM ČINJENICOM. ONE TAKE FILM FESTIVAL NUDI, UZ SLUŽBENI PROGRAM KONKURENCIJE, MNOGA POPRATNA DOGAĐANJA - PREMIJERE, PREDAVANJA, IZLOŽBE, KONCERTE I NARAVNO DOBAR PROVOD. ONE TAKE FILM FESTIVAL MJESTO JE NA KOJEM ĆETE SE, U TRI DANA, UVJERITI U MOGUĆNOST ISKLJUČIVANJA KLASIČNOG MONTAŽNOG PROMIŠLJANJA FILMA U KORIST HVATANJA DJELIĆA STVARNOSTI U NJEGOVU KONTINUITETU.

GLAVNI PROGRAM

KONKURENCIJA
Anna / Anna

igrani, Njemačka, 2016.
boja, 7 min

redatelj / Martin Jehle
scenaristi / Martin Jehle, Martin Hofstetter
snimatelj / Olaf Markmann
glumci / Moritz Wigger, Lara Huesmann, Lasse Callsen
producenti / Christine Duttlinger, Dominik Wiedenmann


O FILMU
Triler-drama koscenarista i redatelja Martina Jehlea sedmominutna je priča o mladoj ženi koja ulazi u javni nužnik, nakon čega se priča počinje odvijati unatrag, pri čemu protagonistica zajedno s gledateljima otkriva što se dogodilo. No, što se uistinu zbilo na početku? Prikazivanje intrigantnoga žanrovskog kratkiša na One Takeu predstavlja njegovu svojevrsnu svjetsku premijeru, iako je film uvršten u program Međunarodnog filmskog festivala u Byronu koji se datumski podudara s našim Festivalom.

O AUTORU
Rođen 1983. Martin Jehle akademski je obrazovan filmaš koji živi u njemačkom gradu Hildesheimu. Sedmom se umjetnošću bavi kao redatelj, scenarist i montažer u okrilju tvrtke Anachrom Filmproduktion, a aktivan je i kao predavač na području filma, osobito iz filmske estetike i prakse. Intrigiraju ga dugi filmski kadrovi i filmovi snimljeni u jednom kadru, a trenutačno piše doktorat na temu dugih kadrova u filmu općenito.

Besmrtnost / Javdanegi

igrani, Iran, 2016.
boja, 145 min

redatelj / Mehdi Fard Ghaderi
scenarist / Mehdi Fard Ghaderi
snimatelj / Amin Jafari
glumci / Manouchehr Alipour, Alireza Ostadi, Soudabeh Bayzai, Atabak Naderi, Faghihe Soltani, Ana Nemati, Misagh Zare, Maral Farjad, Ali Ebdali
producent / Javad Norouzbeigi


O FILMU
Igrani film scenarista i redatelja Mehdija Farda Ghaderija prikazuje odnos jednog muškarca i jedne žene, odnos u kojem se oni vođeni ljubavlju osjećaju besmrtnima, podjednako kad zamišljaju jedno drugo, kad se dozivaju, kad gledaju jedno u drugo i kad se dodiruju, ili pak kad jedno osjeća miris drugoga… Dugometražni prvijenac redatelja čiji se kratki film Priča o kišnoj noći također prikazuje na ovogodišnjem Festivalu, također obilježava motiv kiše.

O AUTORU
Iranski filmaš Mehdi Fard Ghaderi rođen je 1986., a prva iskustva rada na filmu stjecao je djelujući u okrilju producentske tvrtke Iranian Young Cinema Society. Tijekom studija dva puta je bio članom studentskih žirija na nacionalnom filmskom festivalu Fajr International Film Festival te članom stručnih ocjenjivačkih sudova na festivalima Namaz Film Festival i Vaghf Film Festival također u Iranu. Godine 2016. bio je članom žirija i na Brno16 Film Festivalu u Češkoj. Njegova su ostvarenja dosad prikazana na četrdeset i pet filmskih festivala diljem svijeta na kojima su osvojila dvadeset i pet nagrada i priznanja, dok se u nacionalnim okvirima može pohvaliti s pedesetak festivalskih prikazivanja i dvadeset osvojenih nagrada.

Bijela riba / White Fish

dokumentarni, Iran, 2014.
boja, 1 min 43 sec

redatelj / Reza Golchin
scenarist / Reza Golchin
snimatelj / Reza Golchin
producent / Reza Golchin


O FILMU
U kratkom dokumentarcu koji potpisuje kao kompletan autor, iranski slobodni fotograf i dokumentarist Reza Golchin bilježi pokušaje bijega u slobodu ribe ulovljene u mrežu na jednoj iranskoj plaži.

O AUTORU
Iranac Reza Golchin slobodni je fotograf i dokumentarist koji živi i djeluje u gradu Rashtu, također i predavač na odjelu slikarstva i arhitekture na Sveučilištu Guilan. Dokumentarna fotografija i film njegove su strasti, a u radu ga osobito zanimaju društvene teme, bilježenje važnih trenutaka u svakodnevnom životu. Pritom naginje izraženijem artističkom prosedeu, a ne tek pukom dokumentiranju. Osobita područja njegova zanimanja su ulična svakodnevica i kulturna zbivanja na otvorenom prostoru. Godine 2007. sudjelovao je na tečaju dokumentarne fotografije World Press Photo u kategoriji kandidata do 30 godina starosti.

Izdržljivost / Endurance

igrani, Belgija, 2015.
boja, 8 min 13 sec

redatelj / Bernard De Rycke
scenarist / Bernard De Rycke
snimatelj / Teun Poppe
glumci / Leen Diependaele, Lotte Diependaele, Astrid Ogiers, Quazim Dautaj
producenti / Francis Bosschem, Bernard De Rycke


O FILMU
Igrani film scenarista i redatelja Bernarda De Ryckea prikazuje skupinu učenica jednog gimnazijskog razreda tijekom sata tjelesnog odgoja na igralištu na kojem se prema svima osim prema jednoj djevojci profesorica odnosi agresivno i gotovo sadistički. Jedna djevojka iz nekog razloga ne sudjeluje u nastavi, a kada jednoj njezinoj kolegici pozli od napora, učenica na poštedi će se odlučiti na čin otpora i pobune… Film u kojem je autor prema vlastitim riječima želio posredno tematizirati moralno propadanje suvremenog društva realiziran je proračunom od sedam tisuća eura, a prikazivanje na One Takeu njegova je festivalska premijera.

O AUTORU
Bernard De Rycke rođen je 1975. u Gentu u Belgiji. Završio je diplomski studij religije i poslijediplomski studij scenaristike. U svom se umjetničkom stvaralaštvu posvetio kazališnoj i filmskoj režiji. Kao kazališni redatelj postavio je komad De Minnaar, dok je tijekom 2015. realizirao dva kratkometražna filma, 18-minutni prvijenac In a Landscape te film s ovogodišnjeg One Take Film Festivala u Zagrebu Endurance, u oba se baveći temom agresivnosti među mladima i – prema mladima. Svoj je debitantski rad s uspjehom prikazao na Brussels Short Film Festivalu i Odense International Film Festivalu, a drugi na festivalima u Gentu i Leuvenu. Unatoč borbi protiv tumora na mozgu, neumorno radi i neuništivi je optimist. Najvažnije mu je svaki slobodni trenutak provesti u druženju s petogodišnjom kćeri Eulalie i trogodišnjim sinom Philemonom te se sa suprugom posvetiti njihovu odgoju. Također, planira nove kratkometražne projekte.

Ja sam kamen / I am a Stone

igrani, Velika Britanija, 2015.
boja, 2 min 22 sec

redateljica / Katya Chitova
scenaristica / Katya Chitova
snimateljica / Katya Chitova
glumice / Katya Chitova, Eline Van Der Velden
producentica / Katya Chitova


O FILMU
Svojevrsna egzistencijalna drama koju Katya Chitova potpisuje kao kompletna autorica, riječima jednog kamena iz njegove perspektive opisuje njegov život i egzistencijalne dvojbe, od toga kako je i od čega postao kamenom, preko pogleda na okolinu i nemogućnosti sagledavanje svog mjesta u njoj, do težnje za nekim konkretnijim i većim smislom postojanja… Film Katyje Chitove na ovogodišnjem One Take Film Festivalu ima svjetsku festivalsku premijeru.

O AUTORICI
Katya Chitova rođena je 1989. u Moskvi u kojoj je nakon stjecanja diplome odnosno titule prvostupnika na studiju arhitekture upisala studij glume na akademiji Vakhtangov Drama School. Godine 2011. se u London gdje je magistrirala na Central Saint Martins College of Art and Design. Prema njezinim riječima, na njeno stvaralaštvo na svim poljima najviše je utjecao suvremeni ruski dramatičar te kazališni i filmski redatelj Ivan Viripajev, a uz rad na poslu filmske montažerke u Londonu tijekom protekle četiri godine, Chitova je kroz 2015. i 2016. kao glumica sudjelovala u Viripajevljevim kazališnim produkcijama u Moskvi. U to je vrijeme u Moskvi utemeljila International Experimental Film Festival, prvi festival eksperimentalnog filma u ruskoj prijestolnici.

Kada / Die Badewanne

igrani, Austrija – Njemačka, 2015.
boja, 13 min

redatelj / Tim Ellrich
scenaristi / Dominik Huber, Tim Ellrich
snimatelj / Lukas Gnaiger
glumci / Simon Jaritz, Rainer Wöss, Stefan Pohl
producenti / Tim Ellrich, Dominik Huber, Leopold Pape


O FILMU
Humorna drama koscenarista i redatelja Tima Ellricha priča je o trojici braće koji na nagovor najmlađega od njih Niklasa večer uoči proslave rođendana njihove majke odluče snimiti fotografiju istovjetnu onoj kakva je snimljena u njihovu djetinjstvu. Tada su zajednički fotografirani razodjeveni u kadi, a po mišljenju starijeg brata Georga ponavljanje tog čina besmisleno je sad kad svi imaju više od trideset godina. Kada naposljetku dođe do svađe, na vidjelo će izići pravi odnosi među braćom… Ellrichov naslov prethodno je 2016. nagrađen na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu gdje je ovjenčan Posebnom nagradom žirija, te na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Puchonu.

O AUTORU
Njemački filmaš Tim Ellrich rođen je 1989., a trenutačno pohađa poslijediplomski studij filmske režije na Filmakademie Baden-Württemberg u Ludwigsburgu. Sedmom je umjetnošću fasciniran još od djetinjstva, a nakon stjecanja iskustva kroz suradnje u nekim profesionalnim produkcijama započeo je s produciranjem vlastitih filmova te se preselio u Beč gdje je studirao filozofiju, teatar, film i medije. Utemeljio je vlastitu producentsku tvrtku Coronado Film, dok u filmovima koje stvara najčešće tematizira apsurdne situacije u svakodnevnom životu. Filmovi su mu dosad prikazani na više od 250 festivala diljem svijeta.

Kolut s ključevima / Cascabel

igrani, Španjolska, 2016.
boja, 2 min

redatelj / Ignacio F. Rodó
scenaristi / Ignacio F. Rodó, Sergio Arróspide
snimatelj / Frederic Comí
glumci / Juanma Falcón, Aleida Torrent
producent / Ignacio F. Rodó


O FILMU
Humorna drama koscenarista i redatelja Ignacija F. Rodóa priča je o mladom paru koji se žuri što prije izići iz stana čije će ključeve mladić slučajno ispustiti. To će potaknuti očito još jednu od zadjevica između njega i djevojke, kojoj će on početi prigovarati zbog koječega. A kada ključ bude pronađen uslijedit će neočekivan čin… Prikazivanje na One Takeu europska je premijera filma koji je prethodno prikazan na ovogodišnjem izdanju Festivala do Minuto u Brazilu.

O AUTORU
Ignacio F. Rodó rođen je 1986. u Barceloni, a još od djetinjstva želio je postati trubadurom. No, shvativši da je nažalost rođen nekoliko stoljeća prekasno za to, odlučio je postati filmašem te kroz filmove ostvariti afinitet prema pripovijedanju, kreativnosti, humoru, ironiji i izvedbenom minimalizmu. Godine 2007. snimio je svoj prvi kratkometražni film Incunable, a od tada svake godine neumorno realizira dva do četiri filma eksperimentirajući u njima sa svim pripovjednim i izvedbenim formama. Djela su mu prikazana na stotinjak međunarodnih filmskih festivala na kojima su osvojila mnogobrojne nagrade, a jedan je od osnivača i producentske tvrtke pio pio stories iz Barcelone, u okrilju koje nastoji razvijati inovativne i maštovite projekte. Ove godine treći put gostuje na zagrebačkom One Takeu.

Ludi psi / Mad Dogs

igrani, Grčka, 2016.
boja, 12 min 25 sec

redateljica / Danae Papaioannou
scenaristica / Danae Papaioannou
snimatelj / George Frentzos, GSC
glumci / Pavlos Iordanopoulos, Errikos Miliaris, Vaggelis Ambatzis, Zerom
producenti / Carolina Demopoulos, Danae Papaioannou, Konstantinos Iordanou, George Frentzos


O FILMU
Priča ove drame redateljice i scenaristice Danae Papaioannou zbiva se u okolini malog grada u grčkoj provinciji gdje prijatelji Vangelis i Koulis u želji pušenja jointa i sprejanja grafita tragaju za trećim prijateljem Rofosom. Dok se Koulis zadovoljno poigrava skupim upaljačem koji je dobio od oca, kradljivac cipela Rofos postat će zavidan te će grubim odnosom prema psu lutalici odlučiti obojici prijatelja dokazati svoju snagu… Prema autoričinim riječima, središnje teme njezina drugog redateljskog projekta realiziranog skromnim proračunom su odnosi superiornosti i inferiornosti koji vladaju među ljudima, tim odnosima inicirano nasilje te manje ili više izražen humanizam.

O AUTORICI
Danae Papaioannou mlada je grčka filmašica koja živi i radi u Francuskoj gdje djeluje kao slobodna umjetnica i montažerka. Nakon studija vizualnih umjetnosti u Parizu i na Sveučilištu Saint-Denis, upisala je studij filma na akademiji ESEC Film School. Njezini filmovi kreću se na granici između videoarta i djela klasičnije narativne strukture, a ona se u njima poigrava ograničenjima i konvencijama umjetničkih formi. Filmovi su joj prikazivani na festivalima diljem Europe. Četverominutni autorski prvijenac Daphne (L´eau Dans Les Yeux) ovjenčan je prvom nagradom na underground festivalu La Semaine du Cinéma. Često se vraća u domovinu Grčku koja joj je nadahnuće i – izvor tema za filmove.

Max i Aimee / Max and Aimee

igrani, SAD, 2015.
boja, 15 min 33 sec

redatelj / Michael Alex Pearce
scenaristi / Derek Eaker, Michael Alex Pearce
snimatelj / Chuan Liu
glumci / Kelli McCrann, John Carney
producent / Zhe Huang


O FILMU
Obiteljska drama koscenarista i redatelja Michaela Alexa Pearcea priča je o tjeskobnom odnosu muškarca koji se bori s demencijom i mlade medicinske sestre. Max je stariji muškarac koji boluje od Alzheimerove bolesti, a Aimee je medicinska sestra koju je Maxova odsutna kći Cindy angažirala da skrbi o ocu dok je ona izvan grada. Aimee svakodnevno obilazi Maxa no on odbija njezinu pomoć vjerujući da će se njegova supruga vratiti i skrbiti o njemu ne znajući istinu… Autorov prvijenac s uspjehom je prikazan 2016. na International Open Film Festivalu u Bangladešu gdje je osvojio Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnih filmova.

O AUTORU
Amerikanac Michael Alex Pearce potječe iz glazbeničke obitelji, jer je odrastao uz oca profesionalnog tekstopisca. Nakon vojne službe Pearce se vratio školovanju o filmu te počeo intenzivno režirati, pisati scenarije i producirati kratke filmske i šire medijske forme. Njima je stekao naklonost profesora te se afirmirao ne samo među vršnjacima, nego i na filmskim festivalima na koje je slao svoje radove. Forma jednog kadra izuzetno ga intrigira, pa je i njegov dosad najpoznatiji projekt, glazbeni spot za pjesmu Blue kantautorice Katie Nordby, snimljen u jednom kadru. Godine 2014. producirao je kratkometražnu kriminalističku dramu Switching Drinks redatelja Gibrana Abdula.

Na plaži / Na plaži

eksperimentalni, Hrvatska, 2016.
boja, 24 min 24 sec

redatelj / Goran Škofić
scenaristi / Jasna Žmak, Goran Škofić
snimatelj / Raul Brzić
producenti / Tena Gojić, Igor Grubić – Kreativni sindikat


O FILMU
Eksperimentalni film koscenarista i redatelja Gorana Škofića prikazuje jednu morsku plažu na koju dolaze mnogobrojni ljudi. Neki od njih nekog čekaju, drugi nešto traže, treći međusobno razgovaraju, a četvrti šute. Neki su u društvu, drugi su sami, treći nikako da se pojave, a četvrti ulaze u more. Jednima se čini da su sve ovo već vidjeli, drugi tvrde da je nekad bilo drukčije, treći tragaju za nečim boljim a četvrti ih promatraju dok ulaze u more… Peti redateljev film dosad je s uspjehom prikazan na 25. Danima hrvatskog filma, 14. Tabor Film Festivalu, Avvantura Film Festivalu u Zadru, 51. zagrebačkom salonu vizualnih umjetnosti te u Pogonu Jedinstvo.

O AUTORU
Goran Škofić rođen je 1979. u Puli, a diplomirao je na Odsjeku za film i video pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Djeluje kao redatelj i multimedijalni umjetnik, a bavi se filmom, fotografskim i videokolažima, videoperformansima i prostornim instalacijama. Sa svojim je djelima nastupao na mnogobrojnim festivalima i izložbama, višekratno je nagrađivan, a boravio je na umjetničkim radionicama diljem svijeta, od sjeverne i južne Amerike do Europe. U svojim djelima bavi se položajima pojedinaca u različitim sferama i odnosima suvremenog društva, a fotografske i videokolaže te prostorne instalacije kombinira sa snimljenim izvedbama kao i s filmskim i zvukovnim elementima. Intrigira ga izmještanje stvarnih sekvenci iz svakodnevnog života u nove kontekste i međuodnose.

Nadglednik / Overseer

eksperimentalni, Grčka – Velika Britanija, 2015.
boja, 1 min

redatelj / Martin Pickles
scenarist / Martin Pickles
snimatelj / Martin Pickles
glumica / nepoznata
producent / Martin Pickles


O FILMU
Eksperimentalni film koji Martin Pickles potpisuje kao kompletan autor čuvaricu u muzeju zatječe među skulpturama iz Partenona, nesvjesnu da ju netko snima s krova restorana koji se nalazi preko puta muzeja. Dok glazba koja dopire iz muzeja zvuči poput filmskog soundtracka, čuvarica se postupno pretvara u ženu nalik boginji, možda Ateni, poput koje kao da bdije nad gradom… Prikazivanje na ovogodišnjem One Takeu svjetska je festivalska premijera Picklesova filma.

O AUTORU
Martin Pickles potječe iz engleske pokrajine North Yorkshire, a nakon klasičnog obrazovanja stečenog na Oxfordu upisao je studij animacije na Royal College of Art u Londonu. Njegov diplomski film Like Me, Only Better prikazan je u selekcijama sedamdeset festivala diljem svijeta na kojima je osvojio pet nagrada. Potaknut tim uspjehom, Pickles se usredotočio na klasičnu ručnu animaciju, a utemeljitelj je i organizator London Animation Cluba, u okrilju kojeg priređuje mjesečne projekcije i filmska događanja.

Nepovratno / Irreversible

eksperimentalni, Rumunjska, 2015.
boja, 4 min

redateljica / Laura Lazarescu-Thois
scenarist / Laura Lazarescu-Thois
snimatelj / Andrei Goaga
glumci / Iulia Verdes, Anca Iliese, Nicoleta Hancu, Anca Maria Dumitra, Dan Radulescu, Rares Lucaci, Sorin Dobrin, Andrei Stehan
producentica / Laura Lazarescu-Thois


O FILMU
Eksperimentalni film scenaristice i redateljice Laure Lazarescu-Thois predstavlja ciklički prikaz života jedne umjetnice, no još važnije žene, a središnja tema je protjecanje vremena i način na koji ono djeluje na protagonisticu. Našavši se na kraju svog života, ona bi željela vratiti vrijeme i ponovno oživjeti trenutke mladosti, slave i ljubavi, sve do povratka u vrijeme djetinjstva. No kad se osvrne, trenuci koji se čine sretnima pokazat će se dvojbenima i kratkotrajnima…

O AUTORICI
Rumunjka Laura Lazarescu-Thois studirala je videomontažu i oblikovanje zvuka na Film University u Bukureštu, a doktorirala je 2012. s temom oblikovanja zvuka u američkom animiranom filmu, a njezin je rad kao knjiga objavljen u Rumunjskoj i Njemačkoj. Više od deset godina radila je kao videomontažerka i dizajnerica zvuka na nizu kratkih filmova i prezentacija, a tijekom tog razdoblja posvetila se i režiji vlastitih filmova kratkog metra. Trenutačno radi kao sveučilišna predavačica na Odjelu zvuka pri Filmskoj akademiji u Bukureštu, no istodobno opet grije studentske klupe, ovaj put kao studentica druge godine na studiju marketinga u Bukureštu.

Opus / Kiyumi No Momoko Sayuru No Ryoka

igrani, Japan, 2015.
boja, 26 min 47 sec

redatelj / Satoru Sugita
scenarist / Satoru Sugita
snimatelji / Milli Moll, Satoru Sugita
glumice / Momoko Maruyama, Ryoka Shinada
producenti / Itaru Sugita, Kazumi Sugita, Satoru Sugita


O FILMU
Igrani film scenarista i redatelja Satorua Sugite odvija se tijekom dana u kojem djevojke Momoko i Ryoka sudjeluju u snimanju posljednje sezone serije Kiyumi i Sayuru u kojoj zajedno glume još od djetinjstva. Djevojke su saznale da će se snimati scena piknika pod krošnjama rascvjetalog drveća trešanja, no još uvijek je zima i one sjede pod ogoljelim granama te se moraju pretvarati da je oko njih nešto čega nema. Djevojke vrijeme krate pričanjem o svojim planovima i snovima… Film je s uspjehom prikazan u konkurenciji 20. Busan International Film Festivala u Južnoj Koreji, 10. Jogja NETPAC Asian Film Festivala u Indoneziji, 11. Sapporo International Short Film Festivala u Japanu te 2. Kyoto International Film and Art Festivala također u Japanu.

O AUTORU
Satoru Sugita rođen je 1974. u japanskom gradu Niigati, a na University of Chuo pohađao je studij filozofije. Njegovi kratki filmovi prikazivani su na brojnim festivalima diljem svijeta, među ostalim i na prestižnim festivalima u Veneciji, Montréalu i Huesci u Španjolskoj. Serija Kiyumi i Sayuru kao i glumice koje ih tumače stalni su motivi i likovi u njegovim filmovima, među ostalima u naslovima Sayuru i Kiyumi iz 2006. te Kiyumi´s Poetry and Sayuru´s Embroidery iz 2010. koji su osvojili mnogobrojne nagrade. S iznimkom svog prvog redateljskog projekta, Sugita u filmovima koje radi ne surađuje s profesionalnim glumcima, a čvrsto je odlučio da će ubuduće snimati samo žene. Opus je njegovo šesto kratkometražno ostvarenje.

Osam / Eight

igrani, Australija, 2014.
boja, 81 min

redatelj / Peter Blackburn
scenarist / Peter Blackburn
snimatelj / Brad Francis
glumci / Jane Elizabeth Barry, Libby Munro, Cadence Parkes, Darrell Plumridge, Luke Townson
producenti / Graham Young, Caitlin Johnston, Peter Blackburn


O FILMU
Debitantski igrani film scenarista i redatelja Petera Blackburna psihološka je drama o mladoj Sari Prentice koja već dvije godine ne izlazi iz kuće. Njezin strah od izlaska blokira joj bilo kakve kontakte s izvanjskim svijetom, a manifestira se i u svakodnevnoj borbi s opsesivno-kompulzivnim poremećajem koji ne uspijeva kontrolirati. Ono što je drugim osobama običan dio svakodnevice, poput jutarnjeg ustajanja, odijevanja i odlaska na posao, za Saru se pretvara u oluju osjećaja s kojima se ne uspijeva nositi… Film je 2015. s uspjehom prikazan na Atlanta Film Festivalu gdje je u kategoriji Narrative Feature nominiran za Nagradu žirija. Osim na Free Spirit Film Festivalu u indijskom Mcleod Ganju, godine 2015. prikazan je na Snowdance Independent Film Festivalu, Los Angeles Cinefestu, Queensland Film Festivalu, Rendezvous with Madness Film Festivalu i Lumière 2015 – 6th CinemAvvenire Film Festivalu.

O AUTORU
Australac Peter Blackburn živi i radi u Brisbaneu, a sedmom se umjetnošću bavi već desetak godina, ponajviše kao producent i scenarist, ali i kao redatelj i povremeno glumac. Nakon što je napisao scenarije za pet kratkometražnih filmova, Blackburn je kao debitantski redateljski projekt 2012. režirao sportski dokumentarac Dragon Noi, da bi se tri godine kasnije odvažio na realizaciju igranog filma dugog metra snimljenog u samo jednom kadru. Za svoje ranije radove osvojio je brojne nagrade, pa je primjerice njegov producentski prvijenac Walking Off 2007. godine na Heart of Gold International Film Festivalu osvojio Mayors Award. Tvrdi da je snimanje dugometražnog filma u jednom kadru predstavljao poseban izazov za cijelu filmsku ekipu jer se nije smjela dogoditi pogreška ni u jednom segmentu izvedbe.

Papar / Le piment

igrani, Kanada, 2014.
boja, 7 min 15 sec

redatelj / Patrick Aubert
scenaristi / Patrick Aubert, Chantal Bellavance, Frédérique Proulx, Éloise Tanguay Simard
snimatelj / Vincent Allard
glumice / Chantal Bellavance, Frédérique Proulx, Éloise Tanguay Simard
producenti / Kino´00 i Patrick Aubert


O FILMU
Drama koscenarista i redatelja Patricka Auberta za koju scenarij supotpisuju tri glumice u filmu, nadahnuta je osobnim iskustvima sudionica i prikazuje jedno isprva ugodno jutarnje buđenje u krevetu dviju zaljubljenih djevojaka. No, tu je i treća koja s njima zatvara trokut ljubavi i ljubomore, u kojemu će ubrzo početi frcati iskrice te će u pitanje doći iskrenost i intenzitet međusobnih osjećaja dviju od njih… Peti od dosad sedam kratkometražnih autorovih redateljskih projekata prikazan je na nizu festivala diljem svijeta, od Festivala nezavisnog filma u New Yorku 2015. i Queer Film Festivala Mezipatra u Češkoj, preko Međunarodnog festivala frankofonog filma Cinefranco u Torontu 2015. i National Screen Institute Short Film Festivala u Winnipegu iste godine, do LGBT Film Festivala u Bostonu, Indianapolisu i talijanskom Salentu također 2015.

O AUTORU
Kanađanin Patrick Aubert rođen je u Quebecu, a studij filmske produkcije pohađao je na Sveučilištu Concordiji u Montréalu. Od završetka studija realizirao je dvanaest kratkih filmova, sve u okrilju skupine neovisnih filmaša pod nazivom Kino member. Njegovi najpoznatiji filmovi su Robert & La Rousse iz 2010., Jacqueline Ultimatum iz 2011., godinu kasnije realiziran A Present for Robert te upravo film s ovogodišnjeg One Takea. Filmovi su mu dosad prikazani na više od stotinu festivala diljem svijeta na kojima su osvojili brojne nagrade. Kao suradnik na scenarijima i njihov supervizor surađivao je na više projekata kratkog i dugog metra ostalih kanadskih filmaša, kao i na nekim zapaženim TV serijama.

Pogled s prozora / Pogled s prozora

eksperimentalni, Hrvatska, 2015.
boja, 7 min

redatelj / Stanko Herceg
scenarist / Stanko Herceg
snimatelj / Stanko Herceg
glumac / Bénédicte Arlot
producent / Aleksandar Črček – Aleks produkcija


O FILMU
Eksperimentalni film scenarista i redatelja Stanka Hercega, uglednoga hrvatskog snimatelja koji potpisuje fotografiju i ovog filma, posveta je nastanku prve sačuvane fotografije snimljene 1826. godine. Tu je fotografiju snimio Joseph Nicéphore Niépce, a nastala je na autorovu imanju Le Grasu, u mjestu Saint-Loup-de-Varennesu u Francuskoj. Niépce je pritom camerom obscurom fotografirao prizor sa svog prozora. I Herceg svoj film snima bez objektiva te prikazuje sličan prizor u Zagrebu, a njegovo ostvarenje opisuje pojavu svjetlosti od noći do dana, od tame do svjetla. Autor elaborira svoju tezu da bi život na Zemlji potpuno drukčije izgledao bez fotografija i filmova, da bi imao drukčije okvire, ostao nezabilježen i nosio sasvim različite poruke.

O AUTORU
Rođen 1964. u Zagrebu, snimatelj i fotograf Stanko Herceg fotografiju je diplomirao na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a filmsku fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva filmskih snimatelja i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, predavač na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Fotografijom se bavi još od svoje jedanaeste godine, a živi i djeluje u Zagrebu. Omiljeni redatelj mu je Michelangelo Antonioni, priredio je niz samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, među ostalim i u Berlinu 2010., produktivan je autor političkih i novinskih fotografskih portreta, a najproduktivniji je kao snimatelj namjenskih i igranih filmova (Rusko meso, Armin, Hitac…).

Praznina / Void

eksperimentalni video, Austrija, 2014.
boja, 1 min 15 sec

redatelj / Gerald Zahn
scenarist / Gerald Zahn
snimatelj / Gerald Zahn
producent / Gerald Zahn


O FILMU
Nijemi eksperimentalni film scenarista i redatelja Geralda Zahna iz neobične perspektive prikazuje skupinu mladića i djevojaka koji se tijekom jednoga ljetnog poslijepodneva druže i zabavljaju pored mora… Film je s uspjehom prikazan u sklopu programa Video of the month / das weisse haus u Beču te na EVI – izložbi eksperimentalnog video arta u Bangkoku.

O AUTORU
Gerlad Zahn medijski je i video umjetnik rođen 1971. koji trenutačno živi u Beču. U svojim radovima bavi se fenomenima suvremenog života te istražuje estetiku industrije zabave. Djela mu obuhvaćaju različite medije, a uz ekskurse prema apstrakciji često se fokusira na ono tajno i skriveno što nas okružuje. U svojim filmovima i video-instalacijama pribjegava usporenoj naraciji uz uporabu statične fotografije, čemu daje prednost pred konvencionalnim filmskim izražavanjem. Također, filmovima snimljenima u jednom kadru daje primat pred uobičajenom montažom i kratkim rezovima.

Prosidba / Proposal

igrani, Irska, 2016.
boja, 6 min

redatelj / Abraham Tarrush
scenarist / Abraham Tarrush
snimatelj / Ismael Diarra
glumci / Sophie Merry, Paul Dodd, Rose Zadorojny
producent / James Galvin


O FILMU
Humorna romantična drama scenarista i redatelja Abrahama Tarrusha odvija se tijekom jedne zabave koja se polako približava kraju, da bi mlada Robyn odlučila svog dečka Davea odvesti na stranu te učiniti ključan korak i predložiti mu nešto izuzetno bitno… Djelo koje je na ovogodišnjem festivalu March on Film u autorovoj rodnoj Irskoj u konkurenciji za najbolji film osvojilo treće mjesto, s uspjehom je prikazano u službenoj konkurenciji i ovogodišnjeg Underground Cinema Film Festivala u irskom gradu Brayju te također u službenoj konkurenciji Exit6 Film Festivala 2016. u Londonu.

O AUTORU
Irac Abraham Tarrush scenarist je i redatelj podrijetlom iz Dublina koji je već svojim debitantskim filmom, kratkometražnom komedijom FestiVOL realiziranom u formi lažnog dokumentarca, ušao u završnicu natjecanja na festivalu March on Film 2014. na kojem je naposljetku osvojio nagradu za najbolji scenarij. Radio je kao snimatelj na nekoliko filmskih i televizijskih produkcija, među kojima se izdvajaju talk-show The Splitscreen Show i hvaljena humorna drama The Light of Day iz 2014.

Prvi odgovor / First Response

igrani, Velika Britanija, 2016.
boja, 5 min 28 sec

redatelj / Carl Mason
scenarist / Alex Sutton
snimatelj / Jack Shelbourn
glumci / Christopher Hughes, Melanie Gray, Toby Mace, Makenna Guyler, Ana Diego, Lewis Thompson
producent / Carl Mason


O FILMU
Triler-drama s elementima horora producenta i redatelja Carla Masona priča je o dvoje policajaca koji se tijekom noćne ophodnje suočavaju s posljedicama okrutnoga obiteljskog nasilja. Dok uhićeni napadač sa stražnjeg sjedala policijskog automobila mladu policajku uvjerava da nije počinio djelo zbog kojeg je uhićen, njezin kolega obavlja izviđanje na mjestu događaja. Međutim, ono što se iza svega krije užasnije je no što policajci mogu zamisliti… Na autorskom projektu mladog filmaša sudjelovala je ekipa iz hitova o Harryju Potteru i Jamesu Bondu te iz hvaljene i nagrađivane serije Broadchurch.

O AUTORU
Carl Mason 18-godišnji je Britanac iz grada Milton Keynesa koji kroz svoju producentsku tvrtku CineBites djeluje kao producent i redatelj usmjeren na realizaciju namjenskih i kratkometražnih igranih filmova. Neko je vrijeme radio kao producent digitalnih medija u studiju Bleach Productions Ltd. u sjevernom Londonu, dominantno radeći na produkciji prijenosa uživo glazbenih projekata, a sada pohađa National Film & Television School te British Film Institute Academy u sklopu kojih je sudjelovao u produkcijama nekoliko kratkih filmova. Istodobno razvija i vlastite kratkometražne projekte, a njegov je prethodni film Imagine iz 2015. u prikazivanju na mreži imao više od 530 tisuća gledatelja. Za to je djelo Mason osvojio nominacije za nagradu u kategoriji najboljeg filma na National Student Film Festivalu te za nagradu Best Young Director na Winchester International Film Festivalu.

Rekvijem / Requiem

eksperimentalni, Australija, 2015.
boja, 5 min 6 sec

redateljica / Lisa Camillo
scenaristi / Lisa Camillo, Andrew Hewson
snimatelji / Lisa Camillo, Andrew Hewson
glumci / Jerome Mayers, Anna Tofts, Sassy Soupidis, Peter Gordon, Caleb Martin, Katherine Grace White, Megan Micalleff, Aaron Nyerges, Susanna Elliot-Newth, Wendy Jackson, Peter Hayes, John Walter Whitehead
producentica / Lisa Camillo


O FILMU
U eksperimentalnom filmu koscenaristice i redateljice Lise Camillo pratimo pogrebnu povorku u kojoj dvojica dječaka i dvije djevojčice nose teški crni kovčeg. No, oni se iznenada pretvaraju u mlade muškarce i žene, od kojih jedna hoda u pratnji djeteta, a zatim i u stare ljude koji jedan po jedan padaju i ostaju ležati na tlu iza povorke koja ide dalje… Prikazivanje na One Takeu svjetska je premijera filma u kojem je autorica željela na filozofičan način prikazati nezaustavljivost života, njegovo beskrajno cikličko ponavljanje.

O AUTORICI
Australka Lisa Camillo filmašica je i antropologinja koja je nakon diplome stečene na akademiji Sydney Film School magistrirala na temi međunarodnog razvoja, te koju u radu ponajviše intrigiraju teme ljudskih prava. Iza nje je bogato iskustvo života u zajednicama Aboridžina čiju je kulturu i tradiciju dobro upoznala, svemu što radi pristupa sa strašću i težnjom za originalnošću, a aktivna je i na području javnog zdravstva ma kojem je nagrađivana za rad na mnogobrojnim projektima. U bavljenju filmom intenzivno koristi znanja iz antropologije, međunarodne politike, gospodarstva, ljudskih prava, kriminalistike i niza drugih područja, zanimaju je i glazba i vizualne umjetnosti općenito, a među njezinim filmskim djelima najzapaženiji je 9-minutni dokumentarac o Aboridžinima Live Through This. Trenutačno je u postprodukciji njezin 90-minutni dokumentarni film Balentes.

Sirene i krikovi / Sirene i krikovi

igrani, Hrvatska, 2015.
boja, 82 min

redatelj / Ivan Perić
scenarist / Ivan Perić
snimatelj / Rino Barbir
glumci / Tino Bandini, Marko Kapitanović, Ivana Župa, Borut Novak, Mario Vidić, Rade Tanjga, Katarina Botica, Josip Rogošić, Ana Arapović, Stipe Tadin-Biočić, Petar Buljević
producent / Ivan Perić – Dream Division Production (Odjel za vizije produkcija)


O FILMU
Igrani film scenarista i redatelja Ivana Perića distopijska je priča koja se odigrava u neimenovanu dalmatinskom gradu tijekom jedne noći u neodređenoj, ali nedalekoj budućnosti. Stanovništvo masovno napušta grad, navodno se širi opasna zaraza, a nad građanima teror provodi i Kontrolna popravna služba. Kada se dogodi ubojstvo dobrostojećeg čovjeka, nekoliko ljudi planira opljačkati pokojnika krenuvši u potragu za njegovim tijelom… Četvrti dugometražni scenaristički i redateljski projekt Ivana Perića prvi je hrvatski film dugog metra realiziran u jednom kadru, iz trećeg pokušaja i u produkciji autorove neprofitne udruge. Film je 2015. s uspjehom prikazan na Splitskom filmskom festivalu / Međunarodnom festivalu novog filma i na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

O AUTORU
Ivan Perić plodan je autor eksperimentalnih i igranih filmova, glazbenih spotova i namjenskih filmova, rođen 1984. u Splitu. Magistrirao je sociologiju te filmske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Osim djelovanja u Kino klubu Split i omiškom gradskom teatru Mali Princ, Perić je suosnivač i predsjednik udruge za filmsko i scensko stvaralaštvo Dream Division Production (Odjel za vizije produkcija). Sudjelovao je na velikom broju kazališnih i filmskih radionica, filmovi su mu prikazivani na mnogobrojnim festivalima diljem svijeta, a njegov film Srce Jadrana (The Heart of Adriatic) osvojio je prvu nagradu na prestižnom Svjetskom festivalu turističkog filma u Bakuu 2014.

Sitni koraci / Petits pas

igrani, Belgija, 2015.
boja, 13 min

redatelj / Arthur Lecouturier
scenaristi / Alexandra Bigourdan, Valentine Lapière, Arthur Lecouturier
snimatelj / Robin Montrau
glumice / Valentine Lapière, Alexandra Bigourdan
producenti / David Borgeaud, Erika Meda


O FILMU
Drama koscenarista i redatelja Arthura Lecouturiera prikazuje dvije sestre koje, uhvaćene između ljubavi i suzdržanosti, pokušavaju ponovo uspostaviti narušenu ravnotežu u svom odnosu, prevladati njegovu složenost te pronaći svoje mjesto u svakodnevici… Film je dosad prikazan na Međunarodnom festivalu frankofonog filma u belgijskom Namuru 2015., iste godine na Međunarodnom festivalu frankofonog filma u kanadskoj Acadiji, te 2016. na Brussels Short Film Festival, na 24. festivalu Le Court en dit long u Parizu, na Cinevision Film Festivalu u Santa Feu te na 14. izdanju Festival du Film court de L´Isle-Adam u Francuskoj.

O AUTORU
Belgijski filmaš Arthur Lecouturier u sedmu se umjetnost zaljubio tijekom gimnazijskih godina u Francuskoj kada mu je smjer bio upravo film. Nakon što je snimio više kratkih igranih filmova, Lecouturiera je tijekom putovanja u Burkinu Faso i Moldovu zaintrigirala dokumentarna forma te se po povratku posvetio temeljitom izučavanju filma na Institut des Arts de Diffusion u Belgiji. Njegov diplomski film Au moins le sais-tu iz 2014. bio je rezultat petogodišnjeg rada ispunjenog intenzivnim stjecanjem znanja i iskustva, a u djelovanju ga i dalje ponajviše zanimaju istraživanje izvedbenih i izražajnih mogućnosti filma te upoznavanje novih ljudi.

Sjever / Norte

igrani, Španjolska, 2015.
boja, 15 min 33 sec

redatelj / Javier García Garrido
scenarist / Sergio Arróspide
snimatelj / Frederic Comí
glumci / Sergio Arróspide, Carmen Flores, Lorea Uresberueta
producenti / Albert Solé, Jesús Luis Jiménez


O FILMU
Komorna drama redatelja Javiera Garcíje Garridoa prikazuje razgovor nekadašnjeg pripadnika baskijske separatističke terorističke organizacije ETA-e i sredovječne supruge jedne od njegovih žrtava. On je prije deset godina ubio njezina supruga, a sada se nalaze u istoj prostoriji licem u lice… Garridoov film temeljen je na istinitim događajima, tragičnim posljedicama terorističkog napada kao i na Restorative Meetings Programu koji španjolska vlada provodi za nekadašnje ETA-ine teroriste i njihove žrtve.

O AUTORU
Španjolski filmaš Javier Garcíja Garrido diplomirani je fizičar koji je na Sveučilištu u Barceloni 2013. doktorirao u području astrofizike i gravitacije. Godine 2007. snimio je svoj prvi glazbeni spot, a godinu kasnije upisao studij postprodukcije i specijalnih efekata te započeo karijeru redatelja glazbenih spotova. Godine 2013. kao direktor fotografije radi na zapaženoj dugometražnoj triler-drami Lo que queda de vida redatelja Isaisa San Martina, a godinu kasnije kao scenarist i redatelj potpisuje svoj prvi kratkometražni film Lights koji je kao najbolji kratkometražni film nagrađen na Art With Impact Conquest u San Franciscu. Godine 2015. piše i režira film The Scarf Solution koji je ušao u poluzavršnicu natjecanja Quantum Shorts Conquest u Singapuru te prikazan na Sci-Fi London Film Festivalu i Cannes Short Film Festivalu.

Victoria / Victoria

igrani, Njemačka, 2015.
boja, 138 min

redatelj / Sebastian Schipper
scenaristi / Sebastian Schipper, Olivia Neergaard-Holm, Elke Frederik Schulz
snimatelj / Sturla Brandth Grøvlen
glumci / Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André Hennicke, Eike Frederik Schulz, Hans-Ulrich Laux, Anna Lena Klenke, Philipp Kubitza, Martin Goeres, Andreas Schmittka, Jan Breustedt
producenti / Catherine Baikousis, Emma Rebecka Borg, Barbara Buhl, Christiane Dressler, Jan Dressler, David Keitsch, Anatol Nitschke, Sebastian Schipper, Andreas Schreitmüller


O FILMU
Triler-drama koscenarista i redatelja Sebastiana Schippera priča je o senzibilnoj mladoj Španjolki Victoriji koja već četiri mjeseca živi i radi kao konobarica u Berlinu te koju na početku zatječemo tijekom noćne zabave u jednom klubu. Kada odluči otići kući da bi u sedam sati bila na poslu, Victoria će upoznati četvoricu veselih i pomalo neodgovornih mladića predvođenih simpatičnim Sonneom, a susret s njima poremetit će djevojčine planove. Victoriju će flert nje i Sonnea nagnati da ostane u njihovu društvu, no sve će se zakomplicirati kad dozna da jedan od mladića mora lokalnom gangsteru vratiti dug nastao tijekom boravka u zatvoru te kada pristane kao vozačica automobila s dečkima sudjelovati u pljački banke… Četvrti autorov redateljski projekt na Berlinaleu 2015. ovjenčan je Srebrnim medvjedom za snimateljski rad te nagradama ceha njemačkih art-kina i čitatelja lista Berliner Morgenpost, a osvojio je i četiri nominacije za Europsku filmsku nagradu. Kultni redatelj Darren Aronofsky je za film rekao da je „uzdrmao njegov svijet“.

O AUTORU
Njemački glumac, scenarist, redatelj i producent Sebastian Schipper rođen je 1968. u Hanoveru, a od 1992. do 1995. na Otto Flackenberg Schule u Münchenu pohađa studij glume. Prvu filmsku ulogu ostvario je u komediji Little Sharks Sönkea Wortmanna iz 1992. Kao redatelj debitira filmom Absolute Giganten iz 1999. koji je u natjecanju za German Film Award u kategoriji najboljeg filma osvojio drugu nagradu. Schipper je kao glumac nastupio u nekoliko filmova Toma Tykwera, a nadahnuće za svoj treći redateljski projekt Mitte Ende August pronašao je u romanu Die Wahlverwandtschaften Johanna Wolfganga von Goethea, prozi koju je slobodno prilagodio. Victoria je njegov četvrti i izvedbeno najzahtjevniji projekt koji je 2015. osvojio šest German Film Awards, uključujući one za najbolji film i najuspjeliju režiju.

ONE TAKE IN SPACE - FLORIAN GWINNER
Kada stvarnost grize vlastiti rep
piše / Diana Nenadić

Kada se umjetnik s diplomom arhitekture zatekne na polju audiovizualnih medija, za očekivati je da će njegovo djelo barem nečim upućivati na njegov temeljni poziv.
U slučaju Floriana Gwinnera, njemačkog videoumjetnika s čijim se osebujnim radovima i instalacijama susrećemo od One Take-a 2006, ta je vokacija uočljiva na prvi pogled već u prvom zagrebačkom predstavljanju s Modelom (2006).

Taj video u jednom kadru zamišljen je i realiziran kao kontinuirana panoramska vožnja unatrag, kojom se iz prirodnog krajolika ulazi u ambijent grada. Cijeli prostor pritom predstavlja arhitektonska maketa toliko vješto izrađena od uobičajenih materijala (papir, karton, letvice...) i funkcionalno osvijetljena da u početku stvara dojam stvarnoga prostora. No Gwinner tu iluziju posve eksplicira postupnim zamjenom maketarskih materijala svakodnevnim predmetima iz kućanstva - vijcima, odbačenom ambalažom, kolačićima i sličnim, konačno i završnim sučeljevanjem umanjena modela s 'pravim' predmetom (stolicom) u njegovoj stvarnoj veličini. Svijet je konstrukcija, nedvosmisleno poručuje Model, a „stvarnost grize vlastiti rep“.
Razmišljanje o cirkularnoj konstruiranosti, i obrnuto, kontruiranoj cirkularnosti svijeta konceptualna je podloga većine Gwinnerovih videoradova i/instalacija zasnovanih na arhitektonskim maketama te – zbog same polazne ideje kao i načina realizacije ─ prikladnih za prikazivanje u loopu. Zbog statičnosti odnosno fiksiranosti perspektive, od ostalih radova na ovoj zagrebačkoj izložbi donekle se razlikuje rana instalacija Trg ispod trga (Der Platz unter Dem Platz, 2005), u koju unosi atmosferu i element„događanja“, no video Dekoracija (Dekoration 2007) i recentnija videoinstalacije Stvari ( The Things, 2014) vraćaju pokretnu kameru u službu autorove temeljne ideje. U Dekoraciji ona se vrti oko vlastite osi sklapajući začudan aranžman u kojem se svijet prirode miješa s artefaktima, artefakti naslanjaju na materijale od kojih su izrađeni, odbačeni predmeti s bakina tavana dodiruju s kablovima i modernom audiovizualnom tehnikom, a taj slikovni slijed prati amalgam „prirodnih“ i sintetičkih zvukova.

Sličan prostorni kontinuum pokretna kamera simulira u 27-minutnoj instalaciji The Things klizeći po multipliciranoj maketi kućnog interijera (dnevne sobe i blagovaonice) s varijantnim kolorističkim intervencijama na zatečenim predmetima i namještaju, potom po skladištu s građom za izradu scenografije da bi cijeli taj konkretni svijet utopila u bezobličnoj crnoj podlozi. U drugom dijelu instalacije, Gwinner to isto čini sa stvarnim eksterijerom grada, opisujući ga uzastupnim kružnim i lateralnim vožnjama, da bi ga na kraju „pretopio“ u apstraktnu bijelu plohu i započeo novi krug od artificijelnog ambijenta, pa osim stvarnosti koju želi razgolititi, i perceptivno provokativna vizualna instalacija Floriana Gwinnera strukturalno „zagriza“ vlastiti rep.O AUTORU

Njemački multimedijalni umjetnik Florian Gwinner rođen je 1977., a živi i stvara u Berlinu. Studirao je arhitekturu i vizualne komunikacije na sveučilištu Bauhaus Universität u Weimaru i Sveučilištu Zokei u japanskom gradu Nagoyi, a diplomirao je upravo filmom Das Model koji se prikazuje na ovogodišnjem One Take Film Festivalu. U svojim se djelima bavi odnosima materijalne i konstruirane stvarnosti, prirodnim i artificijelnim elementima, objektima u svijetu koji nas okružuje, različitim aranžmanima predmeta u našoj okolini te konstruiranjem začudnih artificijelnih mikrosvjetova u kojima se odražava naš stvarni svijet, dok se granice među tim svjetovima često gube. Florian Gwinner već godinama djeluje kao umjetnički asistent na studiju arhitekture i likovnih umjetnosti pri sveučilištu Universität Kassel te kao predavač na Institutu za strateško promišljanje prostora i dizajna pri sveučilištu Kunstuniversität Linz. Za svoja je djela osvajao mnogobrojne nagrade na festivalima diljem Europe, među ostalim i na zagrebačkom Međunarodnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS 2007. .

Stvari (Europa) / Die Dinge (Europa)

videoinstalacija / video installation, Njemačka / Deutchland, 2014.
boja, 28 min

redatelj / Florian Gwinner
scenarist / Florian Gwinner
snimatelj / Florian Gwinner
producent / Florian Gwinner

O FILMU

Videoinstalacija Floriana Gwinnera u prvom dijelu prikazuje model interijera jedne prostorije koja se u dužini od 12 metara ponavlja, ali na način da se oblici i boje namještaja, televizora, rasvjetnih tijela kao i nekih dodatnih predmeta neprestance mijenjaju, dok njihov osnovni razmještaj ostaje isti. U drugom dijelu ta se prostorija postupno pretvara u crno obojanu površinu, a zatim nas autor vodi na kružnu vožnju automobilom jednim dijelom grada, oko zelene površine s velikim brojem plakata za skore izbore. Naposljetku, stižemo na pločnik pred jednom zgradom... Osvjetljenje u filmu kreće se od svjetla reflektora preko stroboskopskog do discosvjetla.

Ukras / Dekoration

videoinstalacija / video installation, Njemačka / Deutchland, 2008.
boja, 5 min 22 sec

redatelj / Florian Gwinner
scenarist / Florian Gwinner
snimatelj / Florian Gwinner
producent / Florian Gwinner

O FILMU

Video Floriana Gwinnera kružno opisuje prostor snimljen kamerom koja se vrti oko svoje osi. U tom se prostoru nalaze brojni predmeti aranžirani na različite načine, poput mlinaca za kavu, fotoaparata i kutija za kekse, zatim motivi iz prirode, tehnički i drugi materijal, kamere, sve uz izmjenu glazbe i prirodnih zvukova. Autorova nakana jest sažeto prikazati evoluciju konstruktivnih elemenata u svijetu koji nas okružuje.

Model / Das Model

video / video, Njemačka / Deutchland, 2008.
boja, 5 min 22 sec

redatelj / Florian Gwinner
scenarist / Florian Gwinner
snimatelj / Florian Gwinner
producent / Florian Gwinner

O FILMU

U videu Floriana Gwinnera kamera se polako kreće unatrag modelom jedne ulice izrađenim od umjetnih materijala. Pločnik je izrađen od kartona, kuće i automobili od kartona i papira, no onda se u kadru počnu pojavljivati poznati predmeti iz svijeta oko nas u prirodnoj veličini, poput stolca ili metalne kutije za kekse, da bi se kamera naposljetku zaustavila u sredini sobe... Film je prikaz konstrukcije naše stvarnosti, koja kao da lovi vlastiti rep.

Trg ispod trga / Der Platz unter dem Platz

videoinstalacija / video installation, Njemačka / Deutchland, 2005.
boja, 2 min 49 sec

redatelj / Florian Gwinner
scenarist / Florian Gwinner
snimatelj / Florian Gwinner
producent / Florian Gwinner

O FILMU

Videoinstalacija Floriana Gwinnera prikazuje neobična zbivanja na jednom umanjenom artificijelnom trgu. Oko kamere promatra trg s druge strane ulice, no za razliku od stvarnog trga ovdje se zbivaju i neke neobjašnjive pojave. Trg kao da nam otkriva drugu, nepoznatu stranu samog sebe...

ALMOST ONE


Pametna pjesma iz Songdoa / Smart Songdo Song

eksperimentalni, Južna Koreja, 2014.
boja / colour, 6 min

redatelji / Sylvia Winkler, Stephan Koeperl
scenaristi / Sylvia Winkler, Stephan Koeperl
snimatelji / Sylvia Winkler, Stephan Koeperl
glumci / Sylvia Winkler, Stephan Koeperl
producenti / Sylvia Winkler, Stephan Koeperl

O FILMU

Eksperimentalni film autorskog para Sylvije Winkler i Stephana Koeperla zbiva se u južnokorejskom gradu Songdou čije ime u prijevodu znači Otok borova, točnije u njegovu novom poslovnom dijelu New Songdo Cityju izgrađenom na privatiziranom zemljištu, financiranom od strane multinacionalnih ulagača i upravljanom od strane jedne tvrtke, a koji funkcionira kao slobodna trgovačka zona. Suvremeni gradovi postaju tržišno usmjereni proizvodi kojima se trguje kao kakvom robom, no i u njima pojedinci ipak uspijevaju pronaći načine da se nose i s takvom stvarnošću. Takav je slučaj s parom koji sa staklenim neboderima i čeličnim konstrukcijama u pozadini kroz poeziju i osebujan umjetnički izričaj izražavaju svoj stav o onome što ih okružuje.

O AUTORIMA

Sylvia Winkler rođena je 1966. u Salzburgu gdje je dvadeset godina kasnije na Sveučilištu Salzburg upisala studij povijesti umjetnosti. Prvu polovicu 1990.-ih godina provodi na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti (Staatliche Akademie der Bildenden Künste) u Stuttgartu gdje 1996. i diplomira. Zahvaljujući vladinoj stipendiji godine 1997. i 1998. provodi u Italiji i Mađarskoj, a od 2003. djeluje na Odsjeku intermedijskog dizajna pri Staatliche Akademie der Bildenden Künste u Stuttgartu.
Stephan Koeperl rođen je 1966. u gradu Langenauu u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, da bi nakon srednjoškolske izobrazbe na području telekomunikacija 1990. također upisao Državnu akademiju likovnih umjetnosti u Stuttgartu, na kojoj je 1998. magistrirao. Godinu 1997. u sklopu studentske razmjene provodi u Kini, a 2000. postaje stipendist pokrajine Baden-Württenberg. Od 2002. djeluje u kulturi kao samostalni umjetnik, a od 2003. također na Odsjeku intermedijskog dizajna pri Staatliche Akademie der Bildenden Künste u Stuttgartu.

Propušteni poziv / Missed call

igrani / fiction, Španjolska – Srbija / Spain – Serbia, 2015.
boja / colour, 1 min 10 sec

redatelji / Ignacio F. Rodó, Klea Marković
scenaristi / Ignacio F. Rodó, Klea Marković
snimatelji / Joan Marc Escudero, Stefan Ivančić
glumci / Mirjana Marković, Graham Roberts
producenti / Ignacio F. Rodó, Klea Marković

O FILMU

Igrani film autorskog dvojca Ignacija F. Rodóa i Kleje Marković prikazuje Alana i Mirjanu, 80-godišnjake koje razdvaja gotovo pet tisuća kilometara, a koji su prisiljeni komunicirati putem Skypea te tako jedno drugom otkrivati međusobne osjećaje poput ljubavi, ali i ljubomore... Film je prethodno s uspjehom prikazan na Festivalu do Minuto u Brazilu, na festivalu Cineminuto Córdoba u Argentini gdje je osvojio Posebno priznanje te na više međunarodnih festivala jednominutnog filma poput američkih The Just A Minute Festivala i One Minute Festivala u Greenfieldu, London Shows International Film Festivala, Festivala Metropolitano de Cineminuto u Meksiku, 60 Seconds International Film Festivala u Pakistanu, španjolskih festivala FIBABC i Almería Creative Commons Films Festival te na One Minute Film & Video Festivalu u švicarskom Aarauu.

O AUTORU

Ignacio F. Rodó rođen je 1986. u Barceloni, a još je od djetinjstva želio postati trubadurom. No, shvativši da je nažalost rođen nekoliko stoljeća prekasno za to, odlučio je postati filmaš te kroz filmove ostvariti afinitet prema pripovijedanju, kreativnosti, humoru, ironiji i izvedbenom minimalizmu. Godine 2007. snimio je svoj prvi kratkometražni film Incunable, a od tada svake godine neumorno realizira dva do četiri filma eksperimentirajući u njima sa svim pripovjednim i izvedbenim formama. Djela su mu prikazivana na stotinjak međunarodnih filmskih festivala na kojima su osvojila mnogobrojne nagrade, a suutemeljitelj je i producentske tvrtke pio pio stories iz Barcelone, u okrilju koje nastoji razvijati inovativne i maštovite projekte. Ove godine treći put gostuje na One Takeu. Klea Marković rođena je 1989. u Beogradu, živi i radi u Londonu, a neko je vrijeme provela i u Barceloni. Voli putovanja kao i glazbu, fotografiju, ples i jezike, želja joj je upoznati što više od sedam milijardi ljudi koji trenutno žive na našem planetu te od njih naučiti što više, ali im i prenijeti vlastita znanja.

Roza – teološki film ceste / Roza – Theological Road Movie

igrani, Hrvatska, 2015.
boja, 12 min

redateljica / Višnja Vukašinović
scenaristica / Višnja Vukašinović
snimatelj / Filip Tot
glumci / Josipa Pentić, Luka Kosmat
producent / Vjeran Vukašinović

O FILMU

Igrani film scenaristice i redateljice Višnje Vukašinović prikazuje mladu časnu sestru Rozaliju koja ne može podnijeti činjenicu da je upravo treći put pala na ispitu iz vožnje u autoškoli. Nju su ostale časne iz njezina reda Sestara Služavki Malog Isusa izabrale da položi vozački i ona vjeruje da se neće moći vratiti u samostan nakon još jednog neuspjeha... Film je 2015. prikazan u igranoj konkurenciji Dana hrvatskog filma, a iste godine je na Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma UNICA u Sankt Petersburgu nagrađen Brončanom medaljom.

O AUTORICI

Višnja Vukašinović rođena je 1982. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik. Osim što u različitim medijima objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu, voditeljica je radionice filmske kritike te radionice pisanja za film pri Kinoklubu Zagreb. Godine 2013. dobila je diplomu Vladimir Vuković za najboljeg mladog filmskog kritičara, a iste je godine bila sudionica Berlinale Talent Campusa u sklopu programa Talent Press za filmske kritičare te programa Nisimazine na 70. Mostri. Članica je međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI te voditeljica radionica filmske kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Autorica je projekta Prozori, u kojem se kroz niz eseja, razgovora, projekcija i filmskih analiza uživo propitkuje povijest domaće dokumentaristike. Od siječnja 2017. djelovat će kao izbornica programa hrvatskog filma u sklopu Kratkih slika pri zagrebačkom MM centru. Za svoj film Srećko Kramp – skica za portret iz 2014. osvojila je Grand Prix na Gledalištu Kinokluba Zagreb te treću nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Perspektiva / Perspektiv

igrani, Švedska, 2015.
boja, 2 min 56 sec

redatelj / Henrik Dahlbring
scenarist / Henrik Dahlbring
snimatelj / Henrik Dahlbring
glumci / Almida Svensson, Mirjam Larsson, Josefine Rapp
producent Henrik Dahlbring

O FILMU

Igrani film koji Henrik Dahlbring potpisuje kao kompletan autor prikazuje mladu Nellie koja se, sjedeći pred zaslonom računala, sprema donijeti uistinu tešku odluku... Drama mladog švedskog redatelja i animatora šesti je od zasad sedam njegovih filmova kratkog metra.

O AUTORU

Šveđanin Henrik Dahlbring rođen je 1995. u Göteborgu, a osim režije i pisanja scenarija zanimaju ga i montaža te animacija. Bavljenje sedmom umjetnošću velika mu je strast, a zahvaljujući njegovoj znatiželji u upoznavanju novih oblika izražavanja, filmovi su mu križanci realizma i bajkovitosti s animiranim segmentima i još ponečim. U svojim djelima često tematizira samoću, mačizam te odnos muževnosti i ranjivosti. Filmska mu se ostvarenja prikazuju na festivalima diljem svijeta. Često je i član stručnih ocjenjivačkih sudova na međunarodnim filmskim festivalima, a njegov najzapaženiji prethodni film jest humorna drama Something finally happens (Det händer äntligen något).

ONE TAKE IN IRAN
Riba i mačka / Mahi Va Gorbeh

igrani, Iran, 2013.
boja, 134 min

redatelj / Shahram Mokri
scenarist / Shahram Mokri
snimatelj / Mahmoud Kalari
glumci / Babak Karimi, Saeed Ebrahimifar, Abed Abest, Ainaz Azarhoush, Mona Ahmadi, Neda Jebraieli, Parinaz Tayeb, Samaneh Vafaiee
producent Sepehr Seyfi

O FILMU

Triler-drama s elementima horora scenarista i redatelja Shahrama Mokrija priča je o skupini studenata koji stižu na kampiranje pored jezera u udaljenom području regije Caspian, želeći tijekom zimskog solsticija sudjelovati u natjecanju vođenja zmajeva. U blizini jezera je i restoran u kojem rade tri kuharice koje borave u obližnjoj kolibi, a koje se prema studentima počnu vrlo neobično ponašati, da bi njihov odnos ubrzo postao još čudniji... Film Shahrama Mokrija ovjenčan je Posebnom nagradom za inovativni sadržaj na prestižnom Festivalu u Veneciji 2013. u programu Horizonti, a s uspjehom je prikazan i nagrađen na više festivala, među ostalim i na Dubai International Film Festivalu, Sydney Film Festivalu te na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

O AUTORU

Iranac Shahram Mokri rođen je 1977. u gradu Marandu, a film je diplomirao na Soureh Collegeu u Teheranu. Radom na filmu intenzivno se počeo baviti 2000., a osim na više od dvadeset kratkih i dokumentarnih filmova, kao montažer, scenarist i redatelj surađivao je i na osam televizijskih drama i dvije TV serije. Kratki filmovi donijeli su mu priznanja u nacionalnim i međunarodnim okvirima, a 2009. režirao je svoj dugometražni prvijenac Ashkan, angoshtar-e motebarek va dastan-haye digar koji je premijeru doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu. Naslov Riba i mačka njegov je drugi dugometražni igrani film.

Priča o kišnoj noći / Majarie Yek Shabe Barani

igrani, Iran, 2015.
boja, 24 min

redatelj / Mehdi Fard Ghaderi
scenarist / Mehdi Fard Ghaderi
snimatelj / Aref Namvar
glumci / Manoshehr Alipour, Zohre Ramezani, Mahsa Foghahaii, Kian Darjazi, Hosein Mahroghi, Ghazal Ghasemi, Mehdi Fard Ghaderi, Saina Asadi, AmirParsa Safavi
producent Iranian Young Cinema Society

O FILMU

Obiteljska drama scenarista i redatelja Mehdija Farda Ghaderija odvija se tijekom jedne kišne noći u kojoj zatječemo jednog starca smog kod kuće. Dok on daje mlijeko mački posve mokroj od kiše, pred vratima njegova doma pojavit će se najprije jedno od njegove djece, da bi ubrzo počela stizati i ostala. Starac danas slavi rođendan, pa su njegova djeca pripremila zabavu u njegovu čast... Šesti kratkometražni redateljski projekt autora koji je 2016. realizirao i dugometražni prvijenac Immortality, također snimljen u jednom kadru, ovjenčan je mnogobrojnim nagradama, najviše u SAD-u. Osim titule najboljeg filma osvojene na međunarodnom filmskom festivalu Hollywood of New Cinema, također Međunarodnom filmskom festivalu u San Pedru i na Colony International Film Festivalu, Ghaderijevo je ostvarenje osvojilo Nagradu velikog žirija i Nagradu publike na međunarodnom filmskom festivalu No Fear Film u Utahu te niz nominacija za scenarističke i glumačke dosege.

O AUTORU

Iranski filmaš Mehdi Fard Ghaderi rođen je 1986., a prva iskustva rada na filmu stjecao je djelujući u okrilju producentske tvrtke Iranian Young Cinema Society. Tijekom studija dva puta je bio članom studentskih žirija na nacionalnom filmskom festivalu Fajr International Film Festival te članom stručnih ocjenjivačkih sudova na festivalima Namaz Film Festival i Vaghf Film Festival također u Iranu. Godine 2016. bio je članom žirija i na Brno16 Film Festivalu u Češkoj. Njegova su ostvarenja dosad prikazana na četrdeset i pet filmskih festivala diljem svijeta na kojima su osvojila dvadeset i pet nagrada i priznanja, dok se u nacionalnim okvirima može pohvaliti s pedesetak festivalskih prikazivanja i dvadeset osvojenih nagrada.

Gospodin Paint u predsjedničkoj palači / Mr. Paint in Presidential Palace

boja, 2 min 43 sec

redatelj / Saeed Naghavian
scenarist / Saeed Naghavian
snimatelj / Saeed Naghavian
glumci / Gospodin Paint i obični ljudi
producent / Saeed Naghavian

O FILMU

Animirani eksperimentalni film koji Saeed Naghavian potpisuje kao kompletan autor satirična je priča o gospodinu Paintu, oličenom u programu za crtanje u operativnom sustavu Windowsu, koji je odlučio sudjelovati na predsjedničkim izborima. Naime, predsjednička je palača najpoželjnije radno mjesto za neku nezaposlenu osobu u bilo kojoj zemlji na svijetu, a gospodin Paint vjeruje da zna savršen način kako se u nju useliti na izborima... Film koji je završen u veljači ove godine na One Take Film Festivalu doživljava svoje premijerno prikazivanje.

O AUTORU

Saeed Naghavian rođen je 1992. u gradu Bojnoordu na istoku Irana, a zbog prirode posla svog oca u djetinjstvu se s obitelji intenzivno selio. Unatoč obrazovanju iz područja elektrotehnike stečenom na Sveučilištu Urmia, Saeed je najprije postao kazališni glumac, da bi se kasnije okušao u pisanju filmskih scenarija i realiziranju kratkih filmova. Napokon, dospio je u kamp za darovite mlade iranske filmaše u kojem su mu predavači među ostalima bili Aleksander Sokurov i Asghar Farhadi, a domaću i međunarodnu afirmaciju započeo je snimajući kratke filmove uz korištenje jednostavnih izvedbenih tehnika. Njegov film Refugee Camp prikazan je na više od dvadeset festivala diljem svijeta, a film Paint of Water na zasad četiri prestižna festivala.

POPRATNI PROGRAM

LOADING... MAREN ADE
MAREN ADE

Njemačka producentica, scenaristica i redateljica Maren Ade rođena je 1976. u Karlsruheu gdje je živjela do završetka školovanja. Nakon toga je, rano privučena sedmom umjetnošću, nekoliko mjeseci provela kao stažistica u školi Claussen+Woebke Filmproduktion, da bi 2000. napisala i snimila svoj prvi kratkometražni film Ebene 9 koji je premijerno prikazan na Hof Film Festivalu. Iste godine redateljica je s kolegicom Janine Jackowski utemeljila producentsku kuću Komplizen Film. Godinu dana kasnije snima kratkometražni film Vegas o čovjeku ovisnom o kocki. Godine 2003. realizirala je pak svoj prvi dugometražni film, dramu Der Wald vor lauter Bäumen koja je s uspjehom prikazana na festivalu u Torontu te na Sundance Film Festivalu na kojem je u programu World Cinema – Dramatic osvojila Posebnu nagradu žirija, a osvojila je i nominaciju za Njemačku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg igranog filma. Godine 2009. Maren Ade režira romantičnu dramu Alle Anderen kojom je s filmom Gigante Adriána Binieza u Berlinu podijelila Srebrnog medvjeda, dok je Birgit Minichmayr nagrađena kao najbolja glumica. Kao koproducentica potpisuje film Scarred Hearts, novi projekt rumunjskog redatelja Radua Judea koji će premijeru doživjeti do kraja godine. Velik uspjeh postiže i filmom Toni Erdmann koji se ove godine natjecao za Zlatnu palmu u glavnom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu. Živi i radi u Berlinu.

Šuma za drveće / Der Wald vor lauter Bäumen

igrani, Njemačka, 2003.
boja, 81 min

redateljica / Maren Ade
scenaristica / Maren Ade
snimatelj / Nikolai von Graevenitz
glumci / Eva Löbau, Daniela Holtz, Jan Neumann, Ilona Schulz, Robert Schupp, Heinz Röser-Dümmig, Martina Eckrich, Nina Fiedler, Hans-Rüdiger
Kucich, Ruth Köppler, Achim Enchelmaier, Monika Hirschle, Volker Jeck
producenti / Janine Jackowski, Sabine Holtgreve, Hans-Joachim Köglmeier

O FILMU

Drama scenaristice i redateljice Maren Ade priča je o mladoj Melanie Pröschle, učiteljici koja se zbog rada na novoj školi doseljava u Karlsruhe. Ona je optimistična osoba koja se namjerava u potpunosti posvetiti poslu, da bi ubrzo bila demoralizirana zbog teškog sklapanja novih prijateljstava kao i zbog obijesnih učenika koje ne uspijeva nadzirati. Sve će se dodatno zakomplicirati kada ju jedan učenik zalije čokoladnim mlijekom te kada ona u školu pozove njegovu majku. Pritom će joj utjehu pružiti prijateljstvo s mladom prodavačicom i susjedom Tinom... Dugometražni prvijenac Maren Ade osvojio je na Sundance Film Festivalu 2005. u programu World Cinema – Dramatic Posebnu nagradu žirija, glavna glumica Eva Löbau je iste godine na Međunarodnom festivalu neovisnog filma u Buenos Airesu nagrađena kao najbolja glumica, a Ade i Löbau su na Newport International Film Festivalu na Rhode Islandu osvojile Nagrade žirija za najbolju dramu i glumicu.

Svi ostali / Alle Anderen

igrani, Njemačka, 2009.
boja, 119 min

redateljica / Maren Ade
scenaristica / Maren Ade
snimatelj / Bernhard Keller
glumci / Lars Eidinger, Birgit Minichmayr, Hans-Jochen Wagner, Nicole Marischka, Mira Partecke, Atef Vogel, Paula Hartmann, Carina N. Wiese, Laura Zedda, Claudio Melis
producenti / Maren Ade, Janine Jackowski, Jonas Dornbach, Dirk G. Engelhardt, Ulrich Herrmann, Ben von Dobeneck

O FILMU

Romantična drama scenaristice i redateljice Maren Ade priča je o mladom Chrisu i njegovoj djevojci Gitti koji se tijekom ljetovanja na Sardiniji suočavaju s istinom o pravoj prirodi svoje veze. Sve se naizgled čini idiličnim, no kada upoznaju drugi par koji također ondje ljetuje, Saru i njezina partnera Hansa, počet će preispitivati svoj odnos. Naime, u odnosu Sare i Chrisova studentskog kolege Hansa sve se čini jasnim i isplaniranim, oni očekuju prinovu, uspješni su u poslu i njihov skladan odnos imponira Chrisu koji će zaključiti da i on želi nešto slično. To će dovesti do drastične promjene njegova ponašanja prema zbunjenoj Gitti... Drugi dugometražni projekt Maren Ade ovjenčan je 2009. u Berlinu Srebrnim medvjedom, Birgit Minichmayr nagrađena je kao najbolja glumica, a dizajnerica produkcije Silke Fischer je osvojila Femina-Film-Prize.

Toni Erdmann / Toni Erdmann

igrani, Njemačka – Austrija, 2016.
boja, 162 min

redateljica / Maren Ade
scenaristica / Maren Ade
snimatelj / Patrick Orth
glumci / Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Hadewych Minis, Lucy Russell, Ingrid Bisu, Vlad Ivanov, Victoria Cocias, Radu Banzaru, Ana Maria Bergold
producenti / Maren Ade, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Michel Merkt, David Keitsch, Sebastian Schipper, Ada Solomon, Antonin Svoboda, Bruno Wagner

O FILMU

Humorna drama scenaristice i redateljice Maren Ade priča je o mladoj Ines, Njemici koja radi kao menadžerica u podružnici jedne njemačke tvrtke u Bukureštu. Ona je prezaposlena osoba, savjesna i bez smisla za humor, a i teško pokazuje osjećaje. Njezin sredovječni otac Winfried potpuna je suprotnost kćeri, neodgovoran čovjek i spadalo koje je upravo odslužilo zatvorsku kaznu i kojega muči činjenica što rijetko viđa kći. Želeći to promijeniti, Winfried jednog dana posjeti Ines u Bukureštu, a ona ga se teškom mukom uspije osloboditi. Ne namjeravajući odustati Winfried odluči ostati u Bukureštu te se počne predstavljati kao Toni Erdmann, poslovni čovjek iz Njemačke. Kad se na taj način uspije uvući u krug ljudi oko Ines, ona će izbjegavajući sramotu pristati na očevu travestiju te ga prihvatiti u svojoj blizini... Treći dugometražni igrani projekt Maren Ade na festivalu u Cannesu 2016. ovjenčan je nagradom međunarodne kritike FIPRESCI, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Bruxellesu nagradu Zlatni iris.

PREDSTAVLJAMO... ONE SHOT MOVIE COMPETITION
Festival kratkometražnih filmova One Shot Movie Competition koji se svake godine održava u Londonu predstavlja se i na ovogodišnjem se One Take Film Festivalu u Zagrebu. Riječ je o radovima iz natjecateljskog programa ovog Festivala snimljenih u jednom kadru i realiziranih tijekom 2015. i 2016. godine. Odreda se radi o o tematski i koncepcijski atraktivnim naslovima iz svih krajeva svijeta koji pak čine svojevrsni izbor najuspjelijih kratkih filmova u jednom kadru snimljenih u razdoblju između dvaju izdanja One Take Film Festivala.

Film Playback / Reprodukcijaameričkog scenarista i redatelja Nathana Crookera utjecaje Johna Carpentera križa s poetikom serije Zona sumraka, a prikazuje muškarca koji se nedavno uselio u novi stan i koji, uključivši televizor, na njemu ugleda kadar izravno prenošen s nadzorne kamere s hodniku njegove zgrade. Nakon što u kadru primijeti maskiranog muškarca koji nožem napada djevojku, čovjek odluči izići u hodnik i provjeriti o čemu se radi...

Film Er und Sie / On i ona njemačkog filmaša Marca Gadgea pobjednički je naslov One Shot Movie Competitiona 2015. Priča je smještena u usamljeno odmorište negdje u središnjoj Njemačkoj, a dijelom podsjeća na glasovitu Casablancu. U središtu je susret mladog Thomasa i ekscentrične starice Annemarie. On je momak kojega je upravo ostavila djevojka s kojom je planirao budućnost, a kada se odluči povjeriti nepoznatoj ženi, počet će shvaćati da život ponekad obiluje neobičnostima...

Rad Free Flow / Slobodan prolaz koscenarista i redatelja Jeroena Sebrechtsa realiziran je u belgijsko-finsko-mađarskoj koprodukciji, a njegov je protagonist sredovječni džoger koji jednog ranog jutra na ulicama Budimpešte trči uobičajenim stazama. Dok se grad polako budi, on će shvatiti da se, koliko god trčao, neprestance nalazi na raskrižju...

Jednominutna komedija Goal Attainment / Zgoditak za pobjedu britanskog scenarista i redatelja Andyja Lamberta minijatura je o usamljenosti nogometnog vratara koji kao da se pita bi li itko primijetio da on potpuno zanemari situaciju na terenu... Autor se i u izvedbi ovog djela, jednog iz svoje Nijeme serije, strogo pridržavao triju pravila: samo jedan kadar, bez dijaloga i bez pokreta kamere.

Film Blink If You Can Hear Me / Zatrepći ako me možeš čuti Amerikanca Nathana Danskeyja eksperimentalni je naslov u kojem autor, bilježeći odraze u ljudskom oku, minimalističkim izražajnim sredstvima istražuje područje ljudske spoznaje i empatije.

Sedmominutni naslov Son in the Barbershop / Sin u brijačnici Kanađanina Nathana Douglasa drama je s tinejdžerom na stolcu za šišanje u fokusu. Dok ga brijač šiša, mladić sluša telefonski razgovor druge mušterije u salonu koja razgovara s otuđenim sinom te počinje i sam odgovarati na emotivna i ponekad bolna pitanja koja otac postavlja sinu.

Drama I´m Sorry to Tell You / Žao mi je što ti moram reći britanskog scenarista i redatelja Bena Pricea prikazana je na nizu festivala poput Palm Springs Short Film Festivala, London Short Film Festivala i New York Independent Film Festivala, a prikazuje liječnika koji uvježbava priopćavanje terminalne dijagnoze.

Naslov The Unspoken / Neizrecivo indijske redateljice Sumane Barman govori o čvrstoj vezi majke i djeteta, odnosu koji se ne može opisati riječima, a film Afterlife / Nakon života bugarskog autorskog para Evtima Jankova i Elizabeth Jordanove o tome kako se ovisnost o narkoticima odražava na život i smrt.

Petominutna humorna drama Coming To / SpoznajaAmerikanke Lindsey Haun ovjenčana je 2016. nagradom Fearless Filmmaking Grand Prize na Slamdance Film Festivalu u Park Cityju. Na istinitim događajima temeljena priča prikazuje mladića koji se pod djelovanjem droge budi u jednom hodniku, bez odjeće i samo prekriven šalom. Pokušavajući se sjetiti kako je tu dospio, mora odlučiti što mu je zapravo činiti... Autorica svoj film opisuje kao storiju o osamljenosti i traganju za identitetom.

RADIONICE
RADIONICE PRIJE FESTIVALA
POVIJEST I NOVE PRIPOVIJESTI - ONE TAKE - VIZURA APERTA 2016.
Mjesto i vrijeme održavanja / Momjan, 4.-8. kolovoza 2016.
voditelj radionice / Sandro Đukić, multimedijalni umjetnik

Usprkos inicijalnoj ideji o one take radionici, na samom početku priprema, razmišljanje o promijenjenoj tehnološko-snimateljskoj paradigmi i već odavno premoštenom ograničenju u trajanju kadra, otvorilo je i prostor za razmatranje smisla takvog pristupa. Činilo se da bi se duh minimalističkog formata i čistoća one takea mogao dograditi i ojačati otvaranjem i tako smo one takeu diskusijama proširili na format koji se naziva in camera editing. In camera editing bi, ukratko, značio da uradak podrazumijeva i mogućnost više kadrova, ali je iz jednadžbe izbačena postprodukcijska manipulacija. Kao i kod one takea zahtjeva se vrsta koncentracije i odgovornosti prema svakom kadru, a u službi režije, pričanja priče ili razvoja koncepta otvara se mogućnost proširenja filmskog vokabulara.

Navedeni pristup dinamizirao je ideju razmatranja samog medija i usprkos dominantno one take uradcima, sam je proces znatno uključivao i eksperimente, a iz kojih su nastali i izuzetno zanimljivi radovi koji su anticipirali spajanje performansa i videa, kao i višekanalnih i ambijentalnih projekcija. Raspon tema kojima su se mladi autori bavili propituje stereotipe, dokumentarnost i problem memorije, zajedništva i prijateljstva, eksperimente sa svijetlom, ulazi i u prostor složenijih analiza kreativnih postupaka, a sve to vrlo često uz dozu provokativne dramaturgije pune sofisticiranog humora.

Iskustvo Vizure Aperte za voditelja radionice bilo je vrijedno iskustvo i zanimljivo putovanje imaginarnim krajolicima, a čemu napose moramo zahvaliti polaznicima radionice: Nini Kamenjarin, Denisu Vitaljiću, Damjanu Roce, Lei Anić, Maxu Zahnu, Tari Ivanišević, Sari Vučić Šneperger, Irmi Korkut, Lei Bulaji i Jakobu Vučiću Šnepergeru.

Sandro Đukić

Multimedijalni umjetnik. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1989. (u klasi prof. Đuro Seder). Studirao je i na akademiji Kunstakademie u Dusseldorfu od 1989. do 1993. kao gostujući i redovni student (u klasi prof. Nam June Paik). Na istoj je ustanovi 1993.-1994. pohađao Majstorsku radionicu (prof. Nan Hoover). Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Kao predavač sudjelovao je na nizu domaćih i međunarodnih simpozija. Dobitnik je više strukovnih nagrada i rezidencija. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Član je HZSU-a, HDLU-a i HULUS-a.

TURIZAM - RADIONICA ONE TAKE FILMA NA OTOKU ZLARINU
Mjesto i vrijeme održavanja / Zlarin, 16.-19. kolovoza 2016.
voditelj radionice / Boris Poljak, redatelj i snimatelj

Prostor, ambijent, u ovom slučaju je to otok, određuje način života, navike i očekivanja ljudi koji tamo žive. Osjećaj izoliranosti od ostalog svijeta i ovisnost o vezama s tim svijetom, trajno je prisutna. Brod kao nositelj te povezanosti, postaje egzistencijalno važan čimbenik. Stalno očekivanje i iščekivanje nekoga ili nečega, što možda dolazi tim brodom, praćeno iz vizure jednog od stanovnika, učinilo nam se kao dobra tema one take radionice. Izazov je bio, u jednom kadru od šest minuta, povezati otok, ljude s otoka i taj osjećaj izoliranosti i
očekivanja. Spoznaja da brod pristaje samo četiri puta dnevno što znači da smo imali samo toliko pokušaja snimiti film, značila je i punu koncentraciju svih polaznika radionice koji se i pojavljuju u filmu. Nastanak ovog filma, čiji naziv Eh zapravo sugerira to sizifovsko iščekivanje, bio je ovisan o tom brodu, baš kao što su i stanovnici otoka Zlarina.

Boris Poljak

Jedan od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te višestruko nagrađivani snimatelj i direktor fotografije. Studirao je pravo, a od 1978. član je Kino kluba Split. U produkciji Kluba kao autor u 1980.-ima realizira dva neprofesionalna filma Nova godina i Geronimo je mrtav. Od početka 1990.-ih djeluje kao profesionalni filmski i televizijski snimatelj. Jedan je od organizatora Sabora alternativnog filma u Splitu te jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa. Za svoj je snimateljski rad proteklih godina nagrađen na nizu hrvatskih i inozemnih filmskih festivala (Autofocus, Rakijaški dnevnik u režiji Damira Čučića). Živi i radi u Splitu.

BESKONAČNOST - RADIONICA SNIMANJA FILMOVA U JEDNOM KADRU
Mjesto i vrijeme održavanja / Zagreb, 7.-9. listopada 2016.
voditelj radionice / Staša Čelan, montažer i redatelj

Na prvi pogled čini se se da je tema beskonačnosti vrlo prikladna za radionicu filmova u jednom kadru. Dublje i pomnije promišljanje pak otkriva da je takva tema dosta zahtjevna jer kako dočarati doživljaj beskonačnosti u svijetu u kojem nam je sve konačno i lako izmjerljivo, svako iskustvo omeđeno lako odredljivim granicama? I to se odnosi uglavnom na sve što vam može pasti na pamet. Sendvič koji jedete ima svoj konac, put na koji krećete ima svoj konac, film koji gledate dođe svom kraju odnosno koncu...

Doznao sam nedavno da su znanstvenici uspjeli izmjeriti veličinu samog svemira, dakle čak i svemir ima svoje krajnje granice i nije u punom smislu riječi beskonačan. Ipak, postoji jedna ljudska osobina koja je od pamtivjeka dragocjeni sastavni dio umjetničkog doživljaja, može se čak reći da je osnovni pokretač naracije u bilo kojoj umjetničkoj grani, pa tako i na filmu.

Riječ je o mašti, neporecivo neizmjerljivoj i stoga sasvim izvjesno beskonačnoj. Mašta je oruđe koje smo upregnuti na ovoj radionici kako bismo na ograničeni filmski medij utisnuli osjećaj beskrajnog trajanja, bilo kroz filmski siže ili možda pak kroz vizualizaciju koja će gledatelja nastojati pogurati u svijet u kojem će ih preplaviti osjećaj beskonačnosti...

Staša Čelan

Montažer i redatelj. Montirao je desetak dugometražnih filmova, velik broj dokumentaraca kratkog i srednjeg metra te eksperimentalnih filmova. Godine 2000. osvaja posebnu nagradu za režiju filma Milenij  na Požeškom festivalu jednominutnog filma, a na 20. danima hrvatskog filma dobio je nagradu za najbolju montažu za dokumentarni film Ratni reporter, zajedno s još dvojicom kolega. Uz Irenu Marković, osnivač je filmske produkcijske kuće Focus Media d.o.o. usmjerene prvenstveno na proizvodnju nezavisnih filmskih ostvarenja.

RADIONICA TIJEKOM FESTIVALA
PISANJE U JEDNOM DAHU - SCENARISTIČKA RADIONICA
Mjesto i vrijeme održavanja / Zagreb, 22.-23. listopada 2016.
dr. sc. Jasmina Kallay, scenaristica i spisateljica

Koje ideje drže vodu za film ispričan u jednom kadru? I kako postaviti takvu priču? Bez obzira što su snimljeni u ‘jednom dahu’, one take filmovi iziskuju podjednako pažljivo strukturiranje i karakterizaciju likova kao i klasični kratki filmovi, stoga je u prvom planu ove radionice fokus na osnovama klasične scenaristike (tročinska struktura, gradnja lika, dijalog, scenarističke tehnike). Osim dobro potkovane priče, filmovi u jednom dahu trebaju imati i narativno jak i uvjerljiv razlog za odabir jednog kadra.

Kroz analizu dobrih primjera one take filmova, osvješćuje se uska povezanost između odabira formata i sadržaja. I premda se od scenarista u principu ne očekuje produkcijsko znanje, promišljanje o produkcijskoj logistici filma itekako pomaže u kreativnom procesu, jer olakšana realizacija znači i brža i jednostavnija realizacija.

dr. sc. Jasmina Kallay

Hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica. Magistrirala je scenaristiku na Nacionalnoj filmskoj školi u Dublinu, a doktorirala u području interaktivne scenaristike na Sveučilištu u Dublinu. Njezin roman za mlade Beat Girl adaptiran je 2012. u dugometražni film i TV seriju koja je 2013. nominirana za internacionalnog Emmyja. Umjetnička je savjetnica za Kreativnu Europu (Potprogram MEDIA) za film, TV i videoigre, a radi i kao script doctor. Godine 2015. objavila je Napiši scenarij (HFS/Palunko), prvi scenaristički priručnik na hrvatskom jeziku. Jedna je od osnivačica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) u kojemu je i članica Upravnog odbora.

OKRUGLI STOL
Kadar izazova

Mjesto održavanja / Zagreb, kino Europa, dvorana Müller, subota, 22. listopada 2016., 14:00h

Sudjeluju / prof. dr. Hrvoje Turković, filmolog, prof. dr. Nikica Gilić, filmolog, redatelj Boris Greiner, redateljica Ewa Gorzna, Hrvoje Pukšec, filmski kritičar (moderator)

Promišljanje filmova snimljenih u jednom kadru u dobroj se mjeri svodi na dvije upitne zamjenice: kako i zašto. Snimiti film u jednom kadru 2016. nemjerljivo je jednostavnije, jeftinije i izvedivije nego li što je primjerice bilo Alfredu Hitchcocku snimiti Uže, osamdesetminutni film iz 1948. sa samo deset kadrova. Digitalizacija je u dobroj mjeri ohrabrila snimanje filmova u jednom kadru zbog lakšeg baratanja kamerom, ali i zbog činjenice da se više ne mora snimati na skupom filmu. No, unatoč postojanju jeftinijih i praktičnijih rješenja vrhunci one take kinematografije poput filma Prije zore Bálinta Kenyeresa snimljeni su na 35-ici, što ih čini još vrednijima.

Kompleksni dugi kadrovi i posebice filmovi snimljeni u jednom kadru kod gledatelja nužno izazivaju dvije osnovne reakcije. Prva je nevjericom izazvana "Ma, je li to bilo u jednom kadru!?", a odmah zatim uslijedi i divljenjem obojana "Kako im je to uspjelo?" I doista, kako je Kenyeresu u jedan kadar uspjelo "ugurati" jureća vozila i leteći helikopter, desetine protagonista i jedno veliko žitno polje u savršeno zaokruženu i društveno relevantnu priču, većini će zauvijek ostati neshvatljivo. Najjednostavniji i najtočniji odgovor tvrdnja je da su svi iz filmske ekipe bili sjajni profesionalci i – da su vrlo dobro znali svoje zadatke.

I sada dolazimo do druge upitne zamjenice, one vjerojatno važnije i one kojom propitujemo smisao svega. Zašto se snimaju filmovi u jednom kadru? Koje je opravdanje za taj autorski postupak i što se njime postiže? Kako razlučiti uspjele filmove od neuspjelih i treba li se za ovaj poseban izričaj voditi nekim dodatnim pravilima u gledanju, promišljanju i procjenjivanju?

Okrugli stol na ovogodišnjem Festivalu Kadar izazova pokušat će dati odgovore na sva ova pitanja, a zasigurno će ih još nekoliko i postaviti.

IZLOŽBA "KRETANJE U KRUG"

Djela koja govore vrteći se u krug
piše / Davorka Perić / kustosica izložbe


Polazeći od strukture rada koju karkterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuju se mjesta selidbe iz medija u medij, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa te mogućnost bilježenja performativnih, ponavljajućih radnji unutar statičnih medija - fotografije i grafičkih medija. U fokusu su performativnost tijela, tijelo kao medij i tijelo kao subjekt, tjelesna prisutnost i odsustvo autora u umjetničkom radu. Prikazani radovi su dokumenti o svojstvima medija u kojem su napravljeni, prostoru i vremenu, a otvaraju na ambivalentan način identitetska pitanja o autoru.

U eksperimentalnom metamedijskom videoradu Open Reel Dalibor Martinis simulira način funkcioniranja medija te se kroz performativni čin umotava u sam medij, videovrpcu i postaje dio otvorenog koluta. Autor se vrti na stolici dok mu se videotraka na koju je sadržaj snimljen namotava oko glave. Riječ je o ujedno o videu i performansu izvedenom za video. Umjetnikovo tijelo je u ovom slučaju postalo dio mašine čiji je rad nužno poznavati da bi se rad Otvoreni kolut moglo razumjeti i kritički promatrati. Umjetnik je u ovom radu kao i u većini svojih radova prisutan kroz prikazivanje vlastitog lika. Vizualna prisutnost umjetnika, doslovna ili tek naznačena kao subjektivnost pogleda, (u ovom radu i većini radova na izložbi) otvara identitetska pitanja. Pitanja o subjektu radovi izložbe istražuju paralelno sa svojstvima medija te upravo sinteza autoreferencijalnosti i metajezičnosti čine ovaj rad klasikom videoperformansa (1976).

U videoperformansu Vrtnja Vlasta Žanić se vrti u krug dok ne padne, nakon što padne ustaje i ponovo se vrti i tako u nedogled. U ranijem radu Vlaste Žanić oslobađanje skulpture obradom postaje oslobađanje tijela vrtnjom. U ovom slučaju tijelo je objekt koji se oslobađa i postaje subjekt. Ovaj preokret rezultat je selidbe u kojem je tema osjećaj oslobađanja od kontrole, sigurnosti i izvjesnosti, te fizičko istraživanje polja nesigurnosti kao mjesta trenutačne slobode. Kroz vrtnju umjetnica progovara o vlastitoj ulozi kao umjetnice, žene i majke. Autorica postavlja pitanje u formi performansa za kameru. Narušava vlastiti tjelesni integritet, kako bi se približila sebi, taj fokus naglašen je približavanjem kamere. Videosnimak niza vrtnji i padanja postavljen je u loop, te se kretanje u krug ti dodatno naglašava. Iz medija u medij, s objekta na subjekt, krećući se od meta medijskog do autoreferencijalnog rada, umjetnica u vlastitom radu živi ujedno kao medij i materijal koji se istražuje.

Isprepletenost filma i performansa vezana je za kameru kao aktivnog aktera, nosioca subjektivnosti. Veza filma i performansa kod Tomislava Gotovca, ide od onog medijskog filmskog prema postmedijskom odnosno performansu. Performativnost i prisutnost autora u filmu, iako se autor u filmu ne pokazuje, vidljiva je kroz prisutnost snimateljske subjektivne vizure. Film Tomislava Gotovca Kružnica iz 1964. prikazuje kružno kretanje kamerom oko svoje osi, strukturalistički eksperiment koji kolažira slike grada - Beograd iz bližeg i daljeg rakursa, a da kadrovi izgledaju maestralno doprinosi glazbena podloga, nezaobilazna referenca Glenna Miller.

U videoradu Marka Ercegovića Vjetar vrtuljak kamera je učvršćena na dječjem vrtuljku u gradskom parku. Idealan postav za snimateljski postupak u kojem je performativnost ovog čina, prepuštena drugima, vjetru i vrtuljku. Neodoljivo je napraviti usporedbu s videoradom Gorana Trbuljaka L'air du Large u kojem kamera na vrhu gondole također ima svoj autonomni život. U ovakvim snimateljskim konceptima – subjektivnost vizure dolazi iz pozicije objekta (vrtuljka). Antologijski video rad Vjetar vrtuljak ujedinjuje proizvoljnost snimateljskog bilježenja s prenošenjem subjektivnog pogleda sa subjekta (snimatelj) na objekt. Naleti vjetra pokreću kameru fiksiranu na vrtuljku, u kojem je nesputanost vjetra i neizvjesnost slučajnosti. Ipak slučajnost je svedena na unaprijed određenu kružnu putanju vrtuljka. Autonomnost kamere fiksirane na vrtuljak izostavlja u Ercegovićevu radu sporno mjesto subjekta, slika se mijenja, kreće i zaustavlja ovisno o volji drugog. Ipak, pokretne slike ostavljaju dojam fizičke prisutnosti vizualno odsutnog snimatelja u izvedbenom prostoru. Videoslika dodatno poziva na identifikaciju subjekta i interpretaciju, u kojem autor i promatrač rada kruže na istom „vrtuljku“.

Rad Sandra Đukića Puni krug snimljen u jednom kadru je vožnja automobilom po ulicama gradića Momjana u krug. Vožnja kamere autom u krug i muzička podloga koja je tada svirala iz auto CD-a, kao i ljudi proizlaze iz zatečenog konteksta. Videorad Puni krug dokument je vremena, prostora i osoba, a struktura i jednostavnost postupka čine ga savršenim eksperimentom kojem forma kružne rute određuje početak i kraj filma. U sklopu instalacije Puni krug nalazi se i niz fotografija manjeg formata koje uvijek s iste pozicije u toku jednog dana bilježe sjene na brdu. Na brdu preko puta sjene iz sata u sat mijenjaju svoju poziciju. Fotografija većih dimenzija otkriva od kuda se prizori snimaju, poziciju promatrača kroz prikaz stolice u prvom planu i brda u pozadini kadra. Na taj način autor implicira svoje prisustvo, iako se ne pojavljuje u kadru. Slična situacija personificiranja objekta, odnosno predstavljanja subjekta kroz prikaz objekta prisutna je i radu Marka Ercegovića kroz vrtuljak.

Svojevrsni hommage prijateljima, umjetnicima sa zagrebačke scene vidljiv je u eksperimentalnom filmu Borisa Greinera Novembar. Film bilježi niz pojedinačnih događaja, koji nisu povezani, već svatko od dvadesetak umjetnika koji se pojavljuju u filmu na kružnoj liniji oko Trga žrtava fašizma izvodi „usputni“ performativni čin, dok kamera (nešto bržim ritmom od uobičajenog hoda) ne prođe puni krug oko trga. Umjetnici kroz autoreferencialni performantivni čin glume -sudjeluju u filmu i grade sadržaj filma. Novembar je ujedno i dokumentarni pogled na grad i likovnu scenu grada u datom trenutku.

Videorad Sektorstrong> Gorana Škofića uključuje performativni seting u ovom slučaju stvarnih radnika brodogradilišta na Malom Lošinju. Platforma remontnog brodogradilišta postaje pozornica na kojoj radnici vare raspoređeni u krug, vizualnu kružnu kompoziciju nadopunjuje snažna audio kompozicija za aparat za varenje.

U videoradu Bez naziva, Goran Trbuljak žonglira između provokacije i igre. Autor pokušava nogom nagaziti na plastične žlice i vilice kako bi one kružnom putanjom završile na njegovoj nozi. Pribor za jelo ljudi koji žive na ulici, a koje hrani grad nakon jela ostaje na ulicama Pariza. Njihov pronalazak pribora za jelo je pronalazak pribora za igru. Pribor postaje materijal rada. Igra je dakako mučna, a izazov neodoljiv. Inscenacija podsjeća na neobjašnjivu ljudsku potrebu da pritišće mjesto koje boli. Ludičko poigravanje ovim materijalom kritički je govor o društvenom sustavu surogata pomoći, surogata općenito i svijesti o vlastitoj poziciji u njemu.

Uz film i video na izložbi su zastupljeni i grafički radovi. Serija plakata Borisa Greinera Linija broj 9 posvećena je cikličkom kretanju po ustaljenoj liniji, liniji tramvaja broj 9 - autorovoj svakodnevnoj putanji kretanja u jednom periodu života, te eliptičnom kretanju devet planeta po njihovoj ustaljenoj osi. Iako grčki planetes znači lutanje iz naše perspektive lutanje je kretanje po zacrtanoj liniji, kretanje po mehanizmu. Grafički jezik Borisa Greinera, simboli, citati i reference prenose kulturološki svijet kojim se umjetnik kreće. Svi označeni u tom univerzumu, dio su Linije broj 9.

Drugi grafički rad na izložbi čine četiri umjetničke knjige Tanje Dabo. U svakoj od četiri umjetničke knjige pod zajedničkim nazivom Večer nalazi se po jedna pjesma koju autorica svojoj kćeri. Svaku večer ponavlja se ista izvedba iznova. Večer je početak niza umjetničkih knjiga pod nazivom Arhiv. Cikličnost čitanja, pričanja, i pjevanja uspavanki ima tendenciju da prikaže djetetu prisutnost, sigurnost poznatog, ponavljajući ostvaruje se beskonačno trajanje. Iste težnje naglašene su načinom izrade umjetničkih knjiga koje su otisnute slovo po slovo, uz grafički pribor od 70 zasebnih znakova.

Izloženi radovi polaze od strukture u kojoj nalaze povod za igru s medijem, u kojem ludičko umjetnika nadrasta okvire forme. S tendencijom kretanja iz uloge u ulogu, iz medija u medij, iz prostora u prostor, iz vremena u vrijeme neprestano govore o autoru vrteći se u krug.

RASPORED PROJEKCIJA

PETAK 21.10.
KINO EUROPA - VELIKA DVORANA
21:00 Otvorenje festivala Izdržljivost
Papar
Sjever
Anna
Priča o kišnoj noći
     
22:30 Loading... Šuma za drveće
SUBOTA 22.10.
Kino Europa - Velika dvorana
16:00 Konkurencija 1 Kada
    Kolut s ključevima
    Prvi odgovor
    Opus
    Bijela riba
17:00 Konkurencija Sirene i krikovi
19:00 One Take In Iran Riba i mačka
22:00 Konkurencija Victoria
     
Kino Europa - Dvorana Müller
14:00 Okrugli stol Kadar izazova
17:00 One Take In Iran Gospodin Paint u predsjedničkoj palači
    Priča o kišnoj noći
18:00 Almost One Perspektiva
    Pametna pjesma iz Songdoa
    Propušteni poziv
    Roza – teološki film ceste
19:00 Konkurencija 2 Nadglednik
    Praznina
    Anna
    Ludi psi
    Sjever
    Ja sam kamen
20:00 Konkurencija Osam
22:00 Loading... Svi ostali
NEDJELJA 23.10.
Kino Europa – Velika dvorana
15:00 Konkurencija Besmrtnost
18:00 Konkurencija 3 Na plaži
    Rekvijem
    Izdržljivost
    Prosidba
19:00 Konkurencija 4 Pogled s prozora
    Max i Aimee
    Nepovratno
    Papar
    Sitni koraci
     
20:00 Zatvaranje festivala i
dodjela nagrade
 
20:30 Loading... Toni Erdmann
     
Kino Europa - Dvorana Müller
17:00 Projekcija filmova nastalih na radionicama  
18:00 One Take In Space  
19:00 One Shot Movie Competition  
20:30 Last Take Prosvjetljenje
    Projekcija pobjedničkog filma
     

OCJENJIVAČKI SUD

EWA GÓRZNA

Poljska vizualna umjetnica i filmska redateljica. Rođena 1982. u Poljskoj. Autorica kratkometražnih filmova i višekanalnih videoinstalacija. Magistrirala je umjetnost na Sveučilištu Nicolaus Copernicus u poljskom Toruńu te na Finskoj umjetničkoj akademiji u Helsinkiju. Radove je predstavljala na nizu izložaba i filmskih festival u svijetu. Njezin je posljednji film Rearranged dobio više međunarodnih nagrada uključujući Grand Prix na sedmom One Take Film Festivalu u Zagrebu u Hrvatskoj 2014., zatim Artist Award na Odense International Film Festivalu u Odenseu u Danskoj 2015. te nagradu Silver Mikeldi za igrani film na 57. međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Bilbau u Španjolskoj 2015. Danas živi u Helsinkiju u kojem predaje videomontažu i animaciju na Umjetničkom sveučilištu.

MARIJA PEROVIĆ

Crnogorska filmska, televizijska i kazališna redateljica, scenaristica, filmska kritičarka i publicistkinja. Rođena 1982. u Beogradu u Srbiji. Diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na kojem je trenutačno na doktorskom studiju. Režirala je dva dugometražna igrana filma Opet pakujemo majmune (2004.) i Gledaj me (2008., višestruko nagrađena u zemlji i inozemstvu. Godine 2013. režirala je dokumentarni film Neka beskrajna sloboda. Redateljica i suradnica na scenariju na više od 350 televizijskih produkcija. Kreativna direktorica međunarodnog TV festivala Bar (2011.-2014.). Kao izvanredna profesorica predaje na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju na predmetima filmska i televizijska režija i scenarij. Kolumnistica je dnevnih novina Pobjeda, jedna od osnivača producentske kuće Katun movies, članica odbora za filmsku umjetnost CANU te članica međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Od 2002. do 2008. bila je predsjednica Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore.

MIROSLAV SIKAVICA

Hrvatski filmski i televizijski redatelj i scenarist. Rođen je 1975. u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih filmova (En-ten-tini, Vodič za maturante kroz galaksiju, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Oblak) koji su osvojili niz festivalskih nagrada i priznanja. Njegov aktualni kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan u ovogodišnjem programu Director's Fortnight Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Film je dobitnik priznanja i na 22. sarajevskom filmskom festivalu. Trenutačno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Hrvatskog audiovizualnog centra za kratkometražni igrani film.

NAGRADA


ONE TAKE FILM FESTIVAL GRAND PRIX

Grand Prix dodjeljuje se najboljem filmu u Glavnom programu. Grand Prix One Take Film Festivala je kocka veličine 10 kubičnih centimetara načinjena od lijepljenog prozirnog pleksiglasa mat obrade. Na jednoj od stranica kocke je kružni otvor, a pogled u njega otkriva tekst ONE TAKE FILM FESTIVAL GRAND PRIX 2014.

O AUTORICI NAGRADE

Margareta Lekić rođena je 1982. u Zagrebu. Kiparstvo je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2004. izlaže na skupnim izložbama (npr. Essl Award – finale u galeriji GAL U-rija u Zagrebu, 2005.; Pasionska baština u galerija Krištof Stanković u Zagrebu, 2006., druga nagrada; Inter(Aktiv) u galeriji Studentskog centra u Zagrebu, 2006.; Glass Cube u sklopu smotre Frankfurt Luminale 2006. u Mainzu). Njezino umjetničko stvaralaštvo uključuje i javne radove (npr. skulptura Kokot na Hvaru, 2005.) te performans Problem deconstructed u Indiani u SAD-u.

PRESS

FOTO GALERIJA

OTVORENJE IZLOŽBE "KRETANJE U KRUG"
Photos by: Tin Vučković
OTVORENJE IZLOŽBE "ONE TAKE IN SPACE"
OTVORENJE 8. ONE TAKE FILM FESTIVALA
ZADNJI DAN FESTIVALA - DODJELA NAGRADE

IMPRESSUM

Direktorica / Sanja Šamanović
Producentica / Alisa Erceg
Koordinatorica festivala / Alicia Irena Mihalić
Odnosi s javnošću / Ines Jokoš, Valentina Nedjeljko
Urednica sadržaja na društvenim mrežama / Dubravka Maurer
Voditeljice ureda za goste i koordinatorice volontera / Ksenija Sanković, Lea Štranjgar
Kustosica izložbe Kretnje u krug / Davorka Perić
Voditelji radionica / Staša Čelan, Sandro Đukić, Jasmina Kallay, Boris Poljak
Voditelj okruglog stola / Hrvoje Puškec
Vizualni identitet festivala i web stranica / Krsto Jaram
Asistentica produkcije / Maria Maurer
Suradnici na festivalu / Zdenka Mihelj, Mladen Burić, Ljubo Zdjelarević
Urednik kataloga / Boško Picula
Oblikovanje i prijelom kataloga / RADAR d.o.o
Prevoditelj / Goran Šobat
Konsekutivni prevoditelj / Irina Krlić
Voditelj projekcija / Dejan Oblak
Festivalski snimatelji / Andrija Ćeškić, Marko Kekić, Luka Padežanin
Festivalski fotograf / Tin Vučković
Koordinator titlova / Marko Godeč, Ministarstvo titlova
Služba prijevoza / Matija Žibrat
Festivalska špica / Kinoteka d.o.o.

© 2003 - 2016  •  ONE TAKE FILM FESTIVAL  •  ALL RIGHTS RESERVED  •  TRG ŽRTAVA FAŠIZMA  •  10000 ZAGREB  •  CROATIA  •  T   +385(0)95 7243 435  •  info@onetakefilmfestival.com